В пандемията Северна Корея страда силно заради затворените граници. Реколтите

...
В пандемията Северна Корея страда силно заради затворените граници. Реколтите
Коментари Харесай

Какво става в Северна Корея? Светът притаи дъх

В пандемията Северна Корея страда мощно поради затворените граници. Реколтите тази година бяха нищожни, а икономическите наказания нанасят тежки удари по стопанската система. Ким се пробва да вдъхне на хората убеденост. Но какво се случва в КНДР, написа " ".

Когато севернокорейският деспот Ким Чен Ун за няколко дни изчезне от полезрението на медиите, в чужбина непроменяемо стартират спекулациите дали не е болен, или пък не е свален от някакъв прелом. След дълготрайно неявяване през лятото, Ким се появи още веднъж при започване на септември на парада в Пхенян - отпочинал, със безоблачен тен, ухилен и доста по-слаб отпреди. Той поздравяваше от трибуната, заобиколен от пионерчета - сцената приличаше на картинка от учебник по комунизъм.



Този път всичко беше по-различно
Подобни паради постоянно дават мотив за значими изводи по отношение на положението на партията, армията и властта. Обичайните демонстрации на балистични ракети и танкове обаче този път липсваха. Целият церемониал беше много по-различен - по-малък и не по този начин милитаристичен.

Показани бяха кучета-спасители, както и цялостен батальон от здравни служащи в оранжеви защитни дрехи, голям брой товарни камиони и пожарни коли, някои от тях даже бяха немско произвеждане.

С други думи Ким очевидно е желал този път да се покаже пред народа си по друг метод - като персона и като политик, а не толкоз като боен водач.

Защото Северна Корея страда доста мощно от затворените граници заради самоизбраната изолираност поради ковид . Реколтите тази година също бяха нищожни, а настоящите западни стопански наказания поради атомната стратегия на Пхенян нанасят спомагателни удари по стопанската система, която е в отломки.

Ким явно се е опитал да вдъхне на хората убеденост и да се показва като млад, динамичен водач, комуто нацията може да се довери.

На останалия свят обаче Ким демонстрира другото си, войнствено лице: единствено преди няколко дни Пхенян изстреля нова балистична ракета - този път от преносима железопътна установка, а стартът беше показван часове наред по държавната телевизия.

Американски фотоси от разследващи спътници демонстрират, че в атомния реактор в Йонбьон явно също се работи интензивно. От Организация на обединените нации настояват, че Северна Корея вероятно е възстановила производството на плутоний, който е нужен за градежа на атомни бомби.

Ракетният боеприпас на Ким не е за подценяване, въпреки че въпреки всичко не става дума за някакви супер ракети. Повечето от техните елементи са доставени вероятно от Русия и по всяка възможност не са последна дума на техниката. Северна Корея е наясно, че с тези оръжия надали би могла да има триумф в една възможна война, само че като пропагандно оръжие ракетите извършват своята цел. Те, дружно с атомната стратегия, са козът на Ким в покера със Съединени американски щати.

Американският президент Джо Байдън ще би трябвало добре да премисли бъдещата си тактика във връзка с Ким, само че и Ким своята по отношение на американците. Защото и двете страни явно не желаят нов обществен театър като оня с Доналд Тръмп, при който Тръмп назова Ким собствен "приятел ", предложения го на борда на президентския аероплан и даже разгласи, че се били влюбили един в различен. Целият този цирк не даде никакви резултати, а по-скоро ядоса севернокорейците.

Надпреварата във въоръжаването ще докара до мир?
Особено Южна Корея има предпочитание да договаря за мир със Ким Чен Ун. И до през днешния ден двете страни се намират в положение на война. Кървавите сражения сред тях продължиха три години - сред 1950-та и 1953-та. Близо три милиона души починаха тогава - и до през днешния ден това си остава контузия и за двете страни. Едва тези дни министър председателят на Южна Корея Мун Дже-Ин прикани корейският боен спор да бъде официално завършен.

При това Южна Корея играе същата игра като Пхенян. И министър председателят Мун таман разпореди да се тества балистична ракета, с цел да придаде тежест на настояванията си. Тази тактичност може да излезе сполучлива. Влиятелната сестра на Ким неотдавна се появи и назова концепцията на Сеул "блестяща ", само че единствено в случай че Южна Корея и Съединени американски щати сложели завършек на враждебните си дейности по отношение на Севера. Дали пък конкуренцията във въоръжаването няма въпреки всичко да докара до кротичък контракт?

Ким е на власт от 10 години. Предполага се, че през декември Северна Корея ще отпразнува този празник тържествено. А след две години още веднъж има исторически празник - 70-тата годишнина от примирието сред Северна и Южна Корея.

Възможно ли е до тогава да се подписа и кротичък контракт сред тях? Ако това стане, Ким ще си обезпечи място в учебниците по история. И то освен в севернокорейските.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР