В пакета антикризисни мерки, които кабинетът готви от доста време,

...
В пакета антикризисни мерки, които кабинетът готви от доста време,
Коментари Харесай

Кабинетът планира да премахне акциза върху тока, метана и пропан-бутана

В пакета антикризисни ограничения, които кабинетът готви от много време, се планува да отпадне акцизът върху съвсем всички типове ток, върху газа, метана и пропан-бутана. Това удостовери пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той се ангажиа ограниченията най-накрая да бъдат оповестени в понеделник. Според разнообразни изявления те са на стойност межу 1.5 и 2 милиарда лева

Напомни, че данък върху битовия ток към този момент няма, а този върху тока, употребен от публичния превоз, също ще бъде отстранен. " Отпада акцизът за газа и метана. Ще се възползваме от цялостната опция за нулиране на акцизите на всичко, което европейската инструкция разрешава. Такава опция е имало и преди, само че страната не се е възползвала до момента.

В понеделник ще обявим всички ограничения ", съобщи той.
По-рано отново пред БНР депутатът от Българска социалистическа партия Петър Кънев съобщи, че ще има покачване на акциза върху цигарите като не уточни дали това е компенасторна за бюджета мярка или е поради ангажименитте на България в Европейски Съюз да покачва последователно този данък.

Вицепремиерът уточни, че още няма твърдо решение, само че се разисква понижаване на Данък добавена стойност още веднъж върху метана и пропан-бутана. Той предвижда, че инфлацията предсоти да се успокои като най-високите й стойности в България са към този момент преминати. Обясни това с обстоятелството, че към този момент тя е калкулирана в цените. Отчете, че тя най-силно се усеща от крайните консуматори посредством цените на храните и на строителните материали.

По мотив митингите на превозвачите поради въвеждането на тол такса и за второстепенните пътища той опроверга техни изказвания, че страната не субсидира превоза инапомни, че в бюджета са заложени общо 146 млн. лева, с които се субсидират губещи лини в дребни обитаеми места, а също така се подкрепя и превоза в София.

" Но превозвачите желаят и в допълнение финансиране и компенсиране, отвън това, което страната би трябвало да даде като дотация ". Напомни, че превозът е бил дофинансиран и поради спада на пътните поради пандемията. Тол такса би трябвало да има, тъй като бяха отстранени винетките за превозвачите. Ако желаят, можем да върнем винетките, само че тол таксата е по-справедлива, изясни той.

Допълни, че до момента от сектора не е чул нито едно рационално предложение за това от кое място да се вземат парите, с цел да с едадат на техния бранш, а единствено искане за средства. " Но пари желаят и лекарите, и учителите ", добави той. По мотив желанието на работодателите да се включат в плануваните за 18 май митинги той уточни, че го тормози това. Обясни, че се рабои в енергийното министерство по тяхното искане помощите за скъпия ток да е ясно по кое време ще се дават, а не да се дефинират месец за месец както е сега.

Допълни, че тези помощи не може да останат вечно, тъй като световно енергийните цени ще останат на по-високи равнища и цебта сега е страната да обере шокото им покачване, с цел да подкрепи прехода. " Газът нарастна поскъпна 4 пъти преди да ни го спрат.

При подобен растеж няма по какъв начин непрекъснато да се компенсира тази нараснала цена, а и тя няма да се върне на стараата ", даде образец той. Като разказа формулата, по която се пресмята цената на съветския газ, доставян на България, той калкулира, че в случай че не бе спрян, в този момент България щеше да заплаща а него 80-85 евро за мегаватчас.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР