В отпускарския сезон едва ли някой се преработва твърде много,

...
В отпускарския сезон едва ли някой се преработва твърде много,
Коментари Харесай

Хората, които работят повече, са по-застрашени от аритмия

В отпускарския сезон надали някой се преработва прекалено много, само че за всеки случай ето и още един мотив за какво да не го вършиме - с цел да предпазите сърцето си. Според нов метаанализ на здравето на над 85 хиляди души, тези които работят повече, са по-застрашени от пораждане на най-честия тип сърдечна аритмия - предсърдно мъждене, която пък покачва риска от инфаркт и инсулт, написа NYmag.

Мащабното изследване е оповестено преди седмица в Европейския вестник за сърдечно-съдови болести (European hearth journal) от интернационален екип от откриватели от медицински университети в Лондон и Хелзинки. Направено е по здравните данни на над 85 хиляди работещи мъже и дами на междинна възраст към 43 години.

В началото на определения интервал за разбор на здравните картони на хората - от 1991 до 2004 - нито един от тях не е имал записано сърдечно заболяване или ритъмно-проводно нарушаване. За едно десетилетие обаче повече от 1% или над 1000 души са получили предсърдно мъждене.

След като били усреднени общите индикатори за възрастта им, съществуването на други болести, метода на живот и обществен статус, проличало, че огромна част от тези хора прекарват повече време на работа от междинната и целесъобразна норма.

Учените пресметнали, че над 55 часа на седмица на работното място са нездравословни за сърцето. Хората, които работят повече от този предел, са 1.4 пъти по-застрашени от проблеми на сърдечно-съдовата система, предизвестяват те.

Освен това преправянето се оказало рисков фактор и за затлъстяване, алкохолизъм, меланхолия и тревога. Според откривателите обяснението е просто - човек се нуждае от повече отмора и свободно време, с цел да се усеща добре.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР