В отговор на продължаващите нарушения на основните права на ромите,

...
В отговор на продължаващите нарушения на основните права на ромите,
Коментари Харесай

Брюксел скочи срещу насаждането на омраза срещу ромите

В отговор на продължаващите нарушавания на главните права на ромите, Европейският парламент одобри декларация, в която изисква по-силни ограничения за битката против антиромските настроения в Европейски Съюз. Според мнозина евродепутати антиромските настроения са институционализарана и вкоренена в историята форма на расизъм, която се показва в „ принуждение, тирада на омразата, употреба, стигматизация “ и дискриминация, показват евродепутатите в незаконодателната резолюция призната във вторник с повдигане на ръка.

Училищната изолираност, достъпът до пазара на труда, жилищното настаняване и опазването на здравето са измежду основните проблеми, на които не престават да бъдат изложени ромите в Европа. Текстът акцентира изключително тежкото положение на младите роми, измежду които нараства броят на тези, които не са трудово заети, не учат или не се образоват.

Задължителни и ясни цели за интеграция на ромите

Евродепутатите приканват Европейската комисия и страните членки да предложат по-широк набор от предпочитани области, „ ясни и обвързващи “ цели, периоди и механизми за оценяване на напредъка по отношение на интеграцията на ромите откакто изтече периода на актуалната рамка на Европейски Съюз през 2020 година Те също изискват „ обилни обществени средства “ и човешки запаси за тези цели.

Парламентът приканва за консолидиране на правилото на равенството сред половете и потреблението на насочен към децата метод в стратегическата рамка на Европейски Съюз, както и за по-близко присъединяване на представители на ромите и неправителствени организации в правенето на интеграционните политики. Евродепутатите също акцентират нуждата да се отбрани и насърчи равният достът до всички права за ромските деца. Парламентът приканва за характерни антидискриминационни цели, както и ограничения за включване на ромите в политиките за резистентност на околната среда и цифровото общество.

Текстът на резолюцията акцентира, че по-справедливо показване на ромите във всички сфери е належащо, в това число в медиите, държавните институции и политическите органи.

Структурните фондове на Европейски Съюз би трябвало да бъдат употребявани за възстановяване на изискванията за живот и бъдещите благоприятни условия на ромите, означават евродепутатите. Те приканват страните членки да проучат сегашните и минали злоупотреби със съответните фондове и да подхващат правни дейности против нарушителите.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР