В отговор на атаките на украински БПЛА в Москва Държавната

...
В отговор на атаките на украински БПЛА в Москва Държавната
Коментари Харесай

Защо забраната за снимки на БПЛА ще бъде от полза за ВСУ

В отговор на офанзивите на украински БПЛА в Москва Държавната дума предложи да се вкара наказателна отговорност за издание на фрагменти от Противовъздушна отбрана и полети на дронове. Според депутатите от тези видеозаписи ВСУ могат да получават информация за местата на нови удари. Подобни забранителни ограничения има в Украйна, само че би трябвало ли Русия да копира този опит?

След опитите за офанзива на Москва и Московска област от украински БПЛА, Държавната дума предложи да се вкарат наказателни наказания за снимане на полети с дронове. Както сподели членът на комисията по защита на Думата генерал-лейтенант Андрей Гурулев, съответните закони ще бъдат инициирани и признати. „ Първото нещо, което би трябвало да извършите, е да съобщите на номер 112, че са видели дрон. Районът е подобен и подобен, точката е такава и такава. Това е най-хубавият вид ”, сподели депутатът.

Колегата беше подсилен от съпартиеца Сергей Колунов. „ Време е да се вкара административна, а в някои случаи и наказателна отговорност за снимане на работата на системите за Противовъздушна отбрана и тяхното местонахождение “, сподели политикът.. Според него, в случай че фрагментите от работата на системите за Противовъздушна отбрана се видят от ВСУ, тогава в отговор могат да бъдат изпратени нови дронове, което ще аргументи още повече вреди.

„ Като вършим такива фрагменти и ги публикуваме, ние самите даваме мотив да изпращаме дронове тук-там, които са наша държавна загадка. Украинците сигурно ще се възползват от тези истории, ще видят, че БПЛА са постигнали поставените цели и още веднъж ще изпратят дронове на същото място “, сигурен е Колунов.

Добавяме, че в Украйна, където е въведено военно състояние, президентът Володимир Зеленски подписа закон, предусещащ наказателна отговорност за издание на фотоси и видеозаписи на военни уреди и придвижвания на украинските военни, места на обстрел, траектории на полета на ракети, работа на украинската Противовъздушна отбрана - до имената на улици, транспортни спирки и магазини. Нарушението на закона се санкционира с отнемане от независимост до 12 години.

Според украински медии единствено в понеделник силите за сигурност са арестували над 30 поданици на Киев, които са снимали работата на Противовъздушна отбрана в столицата. А депутатите от ръководещата партия „ Слуга на народа “ внесоха във Върховната Рада законопроект с предложение да бъдат изпратени в пандиза за 15 дни тези, които са разгласили видеоклипове или фотоси на обстрели и работа на Противовъздушна отбрана в мрежата.

Руската експертна общественост счита, че не е належащо да се копира украинският опит. Ако се подхващат ограничаващи ограничения, то единствено след деликатно изследване от законодатели и представители на гражданското общество, а отговорността би трябвало да идва единствено в случай че в рамките има боен или сериозно инфраструктурен обект, да вземем за пример АЕЦ.

Ако приказваме за цивилен обекти или нормално фото и видео снимане на полет на противников БЛА, тогава отговорността въобще не би трябвало да идва. Освен това, съгласно специалисти, по този метод жителите автоматизирано ще събират доказателства, обясняващи фундаменталната разлика сред офанзивите против Киев и Москва.

Така, когато съветските въоръжени сили нанасят удари по военната или сериозната инфраструктура на съперника, те не употребяват дребни БПЛА с дребна част от експлозиви, а напълно други и по-сериозни типове оръжия. Последствията от такива удари постоянно са ясно забележими на фрагментите, които падат в мрежата. Един подобен образец е провалянето на системата за противовъздушна защита “Пейтриът ” в Киев.

Във ВСУ всичко се прави противоположното, подчинявайки дейностите си на решение на осведомителни и психически проблеми и осъществяване на съответните интервенции. В частност, ВСУ изпращат дребни БПЛА с най-малък товар към Москва на извънредно ниски височини, покрай дървета, с цел да не попаднат в системите за РЕБ и Противовъздушна отбрана.

„ Атаката с такива БПЛА е по-скоро ориентирана към агитация и психическо влияние. Факт е, че устройствата носят по-малко количество експлозиви от армейските дронове. Но случаите не трябва да се подценяват. Проникването на всеки дрон води до увреждане на инфраструктурата или пожари “, сподели военният специалист Борис Рожин.

В резултат на това съветските въоръжени сили удариха щаба на Главното разследващо ръководство на украинското министерство на защитата в Киев, а в отговор въоръжените сили на Украйна нападнаха балконите и покривите на къщите на жителите на Москва. От военна позиция тези резултати не са сравними, само че в медийното пространство на Русия и Украйна се приказва за второто събитие, а не за първото. Ето за какво някои депутати биха желали да лимитират видеозаснемането на идващите противников БПЛА.

„ Но до момента в който в Русия не бъде въведено военно състояние, би било неправилно да се приказва за репресивни дейности против елементарните жители. Това важи и за опитите на някои представители на правоохранителните органи да задържат хора за " жълто-сини " облекла. Трябва по някакъв метод да смекчим рестриктивните мерки. Друго нещо е, когато човек носи знаме със свастика или с украински знаци на някаква нацистка организация “, сподели Павел Данилин, шеф на Центъра за политически разбори и обществени проучвания.

Подполковникът от запаса на Министерство на вътрешните работи Олег Иванников е склонен, че са вероятни ограничения за възбрана на фото- и видеозаснемане на пристигнали украински дронове в районите, граничещи с Украйна и където е в действие военно състояние. Миналата есен съветският президент Владимир Путин вкара военно състояние на територията на Луганската и Донецката национални републики, както и в Херсонска и Запорожка област.

„ Първо би трябвало да забележим по какъв начин тази мярка ще работи на процедура в пограничните райони. Руските силови структури имат радикално друг жанр на работа от украинските. Трябва да погледнем реакцията на гражданското общество и тогава да приказваме за използването на този закон в цяла Русия “, сподели Иванников.

Данилин също означи, че такива законопроекти се правят оценка от правния отдел на Държавната дума, държавното управление или президентската администрация. „ Законодателните начинания би трябвало да подхождат освен на политическия миг, само че и на съществуващите конституционни разпореждания на съветското законодателство “, счита политологът.

Според Данилин службите за сигурност са реагирали допустимо най-бързо на нападението на украински дронове над Москва и Московска област. Според него публикуването на видеоклипове от ударите не е повлияло на бързината и успеваемостта на реакцията на управляващите. „ Веднага след случая представители на федералните и районните управляващи се появиха на място “, сподели специалистът.

Забраната за издание на такива материали в мрежата обаче може да бъде употребена от украинските специфични служби, които се занимават с разпространяване на имитации и образуване на информативен бойкот, в това число офанзиви против горещи линии с подправени известия за миниране на разнообразни обекти.

„ Така структурите на врага ще ни бомбардират с имитации. Следователно не виждам огромно преимущество, в случай че бъде признат закон за наказателна отговорност за дронове, заснемащи полети... Струва ми се, че снимането на местата на по този начин наречените идващи не е напълно вярно, само че наказванехто на хора за това е изцяло неверно “, изяснява специалистът.

В същото време Иванников счита, че неналичието на забранителни ограничения за правене на снимки и видеозаснемане ще помогне за идентифицирането на нарушителите. „ Мнозина, които обичат да правят терористични актове, могат да станат – при избрани условия – терористи на следващия ден. Те би трябвало да бъдат следени и държани под отговорност. И цялостната възбрана частично блокира опцията да се следят тези нарушители “, изясни полковник от Министерство на вътрешните работи в оставка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР