В опит да се опита да овладее енергийната криза, която

...
В опит да се опита да овладее енергийната криза, която
Коментари Харесай

Енергийните цените се превърнаха в динена кора за новите управляващи

В опит да се опита да овладее енергийната рецесия, която е на път от началото на януари да застигне непосредствено и битовите консуматори, ръководещата коалиция през днешния ден съумя да влезе в клопката на ГЕРБ-СДС, които заложиха на своя по-голям политически опит. Така притиснати от нападките на досегашните ръководещи, които в бързината предложиха видимо елементарно решение по какъв начин да се спре повишаването на тока и парното от 1 януари, и съвещанието на енергийния регулатор, който обсъждаше идното повишаване, депутатите поддържаха мораториум върху повишаването на цените. Извън единодушието останаха Движение за права и свободи и самите депутати на ГЕРБ.

Предложението, което пристигна изненадващо от ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в спор за основаване на краткотрайна парламентарна комисия по енергийната рецесия, бе подкрепено от 186 депутати от всички партии без Движение за права и свободи, които не участваха в гласуването с претекст, че решението е " динена кора ", трансформирала се по-късно в " бананова ", и е незаконно.

Кабинетът, който по проект планираше незабавно разискване на ограничения, с цел да не се стигне до покачване на енергийните цени, реагира под паника и се съгласи на мораториум преди обяд, с цел да се наложи следобяд да търси излаз от обстановката, в която изпадна. Но решението въпреки всичко краткотрайно замрази дейностите на енергийния регулатор, чиито ръководител употребява едно от няколкото извършени съвещания през днешния ден да подсети, че е самостоятелен орган и не е задължен да осведоми за дейностите си държавното управление.

Спешно свиканото и не по разпоредбите, съгласно ГЕРБ, съвещание на основаната краткотрайна енергийна комисия, се трансформира в нов източник на битка за превъзходство сред новите и досегашните ръководещи, докара до това, че решението за мораториума ще бъде прегласувано. Дискусията остави неприятния усет от недобрата организацията и неналичието на опит, които бяха употребявани по всякакъв начин от представителите на ГЕРБ, с цел да уронят самочувствието на младите измежду ръководещите.

Какъв е казусът

Заради повишаването на природния газ на интернационалния пазар от лятото стартира внезапно покачване на борсовата цена на тока, което натовари доста и бизнеса, и семействата в цяла Европа. В България това непосредствено до момента засегна единствено бизнеса, който от година е задължен да купува ток единствено от борсата, а поради непълната либерализация на енергийния пазар семействата към момента не са изпитали по-високите цени на тока. Отчасти това се случи с парното посредством непрекъснатото установяване на по-висока цена на газа от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), което обаче не визира всички.

Според настоящата регулация нови цени на тока и парното се дефинират един път годишно - от 1 юли, само че Законът за енергетиката дава право на енергийния регулатор да промени това при покачване на цената на тока с над 15% като обаче произнасянето би трябвало да е отдалечено на най-малко 6 месеца от предходното. Така най-близкият период се оказа 1 януари. И въз основата на импортираните оферти от топлофикациите и електроразпределителните сдружения, които към този момент са под резултата от фрапантно поскъпналите ток и газ, КЕВР към този момент предложи вид на повишаване. Това съответства с встъпването на новото държавно управление в служба, което и, че е планувано - теза, която. Дори тази заран в телевизионно изявление той дефинира дейностите на регулатора като " разстрел от упор ".

Нежеланието на премиера да се подвига цените за бита не е разумно от пазарна позиция поради това, че част от потребителите - целия бизнес, купува на пазарни цени, до момента в който потребителите биха останали в несъгласие с пазарните правила предпазени вместо, тези от тях, за които високите цени са непостижими да получат енергийни помощи. Но също се споделя от съдружния сътрудник в лицето на Българска социалистическа партия, за която енергийните цени също са изключително сензитивна тематика.

Това е повода тя незабавно да влезе в дневния ред на Народното събрание през днешния ден, който сутринта разиска основаването на краткотрайна парламентарна комисия по енергийната рецесия. По време на дебатите изненадващо Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, предложи от трибуната, без авансово импортиран писмен документ, върху плануваното повишаване на тока и парното. Предложението бе подкрепено от всички без Движение за права и свободи като опция да се прекратят дейностите на самостоятелния по закон регулатор, който, следвайки процедурата по установяване на новите цени. Така и стана и регулаторът приключи съвещанието, предопределено за публично разискване на препоръчаните по-високи цени.

 Енергийните цените се трансфораха в динена (бананова) кора за новите ръководещи
© Цветелина Белутова, Капитал

В часа, в който това се случи, на брифинг началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова разгласи, че ще се предложи прегласуване на текста на мораториума като, че текстът не е бил възложен на депутатите авансово. В това време и обмисляха по какъв начин да поправят стореното и се взе решение, че поради позволено недоумение краткотрайната комисия, при неналичието на непрекъсната към момента, ще предложи по какъв начин да се промени формулировката.

Държавата, която вкарва мораториуми

Думата мораториум, която най-често се употребява, когато затънала в задължения страна стопира да обслужва задълженията си, бе съживена в последно време таман от ГЕРБ. Първо, до момента в който партията на Борисов търсеше мотив да уязви президента Румен Радев посредством дейностите на назначеното от него служебно държавно управление. В началото на декември ГЕРБ изиска да се наложи мораториум върху поемането на нов дълг поради аукционите на служебния кабинет, които вървяха съгласно прочут проект и без да се надвишава заложени тъкмо в бюджета.

Терминът откри през днешния ден ново проявяване в цените на тока, което даде мотив на депутата от Движение за права и свободи Рамадан Аталай да разгласи, че в случай че депутати работят по-умно България няма да се популяризира в Европа, която страна, която " работи с мораториуми ". е стане известна в Европа с налагането на мораториума - нещо, което на процедура не се се е случвало от времето на Луканов, когато страната спря да обслужва дълга си. Затова и той дефинира на съвещанието на краткотрайната комисия, че ГЕРБ е подложила " бананова кора ", на която се е подхлъзнала ръководещата коалиция. В ролята на такава кора влезе решението, което на процедура значи, че цените се замразяват на нивото им от 1 януари 2021 година, което значи да се намалят, тъй като от юли влязоха нови, по-високи.

Вносителят на предлагането Десислава Атанасова, която не е член на краткотрайната енергийна комисия, взе участие в съвещанието, с цел да се възползва още един път от опцията да покаже, че новите ръководещи не знаят какво вършат, само че и да твърди, че датата 1 януари 2021 година тя не е предложила. Колегите й в лицето на някогашния енергиен министър Теменужка Петкова и други направиха всичко допустимо да унижат ръководещите - от непросветеност във връзка с парламентарните правила за привикване, работа и пълномощия на краткотрайните комисии до самите енергийни тематики.

В последна сметка комисията съумя да излезе с предложение пленарната зала на следващия ден да гласоподава ново решение, което лимитира мораториума до регулаторните енергийни цени и го разполага единствено в периода 16 декември-31 март. А в това време да се работи за стабилизиране на енергийната система.

" Грешка върху неточност " или какво да се прави

Случилото се през днешния ден докара до невиждана обща позиция на трите електроразпределителни сдружения в страната и Енергийния систематичен оператор. " Подкрепата на семействата и уязвимите обществени групи на обществото, които са наранени от ценовите нива на енергийните услуги, е редно да се извършва със средствата и инструментите на законодателството, регламентиращо работата на Министерство на труда и обществената политика ", се споделя в яхната позиция, публикувана до медиите.

Този въпрос действително не бе разискван в нито един от днешните формати. На съвещанието на краткотрайната комисия обаче Движение за права и свободи, с изключение на персоналното почистване на сметки по образеца и на ГЕРБ (като подсети на Ивайло Мирчев от " Демократична България " за акцията на плажа Росенец, а на Българска социалистическа партия - за мораториума по външния дълг), предложи вместо да се замразяват цените да се понижи Данък добавена стойност или в случай че се постанова и акциза върху тока и по този начин да се опазят семействата от повишаване. Рамадан Аталай показа това решение за проблема, подбуден от " еуфорията на новите и хитростта " на старите депутати.

Не може Народното събрание да потегля да прави неточност върху неточност.
Рамадан Аталай,
Движение за права и свободи

На съвещанието, управлявано от мощно терзания Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната " представителите на " Демократична България " Владислав Панев и Христо Иванов показаха, че не е рационално да се стига до мораториум поради вредите върху бизнес средата.

От дни, в това число и през днешния ден, Панев предлага да се анулира член 31, алинея б от Закона за енергетиката, който дава опция на КЕВР да трансформира цените от 1 януари вместо един път годишно от 1 юли, или в случай че Народното събрание наложи мораториум върху решенията на комисията. Напомни, че всички производители на контролирания пазар на електрическа енергия имат мощно увеличени доходи от свободния пазар, а разноските на множеството от тях не се покачват. В това той вижда съображение и опция да не се подвига в този момент цените за бита.

 Радослав Рибарски
© Цветелина Белутова, Капитал

Радослав Рибарски

Същевременно във фонд " Сигурност на енергийната система " са насъбрани големи запаси от високите цени на въглеродните излъчвания, както и от 5-процентната вноска от прихода на всички производители. Тези доходи (около 2 милиарда лева.) могат да послужат за отплата на крайните консуматори, предлага той.

Христо Иванов, съпредседател в оставка на " Демократична България " заключи, че оптимално решение няма и че какво и да се прави би трябвало да се реши в полемика.

В извоюваното време от мораториума, който се чака да бъде преформулиран на съвещанието на Народното събрание в четвъртък, депутатите ще се приготвят за дълго предстоящата замяна в състава на енергийния регулатор. " Смяната на членовете на регулатора е основен миг и би трябвало да бъде една от първите задания на народните представители ", разгласи Владислав Панев, а въпросът стои от последните няколко Народното събрание, които заради късия си живот не стигнаха до тези въпроси. С изключение на опит без резултат в края на 44-ия парламент, доминиран от ГЕРБ.

Какво взеха решение депутатите четете.
Как мина съвещанието на КЕВР четете.
Коментарите в коридорите четете.
Как мина съвещанието на краткотрайната енергийна комисия четете.
Какво предвиждаше проектът на КЕВР четете.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР