Музикалната индустрия на ключовия американски пазар все още е с

...
Музикалната индустрия на ключовия американски пазар все още е с
Коментари Харесай

Музикалната индустрия воюваше със стрийминга, а сега не може без него

Музикалната промишленост на основния американски пазар към момента е с 36% по-ниски доходи спрямо върховата 1999 година, само че голямата част от нейния напредък се дължи на това, което до наскоро преследваше като кръвен зложелател - стрийминга.

Данните на RIAA демонстрират, че парите от поточно аудио порастват с бързо движение през последното десетилетие - дори и на фона на избрани инфлационни съмнения. Те са и главен фактор за това приходите на звукозаписните компании през днешния ден да са към 17 милиарда $ на година.

Ако се върнем години обратно, музиката стана огромен бизнес по времето на плочите и изключително през 60-те. Аудиокасетите ги изместиха като по-удобен формат през 70-те, само че през 80-те и 90-те компактдискът направи лейбълите машини за пари.
 Краят на слушането на музика посредством CD към този момент е тук
Краят на слушането на музика посредством CD към този момент е тук

За първи път стрийминг услугите надминаха продажбите на дискове в международен мащаб

Ролята на CD беше доста сложна - това беше безценен притежател, който изисква нова техника и идва с обещанието за високо цифрово качество на звука. Така дружно с новите албуми се продаваха и ремастерирани версии на заглавия от аналоговите времена. 1999 година донесе на фирмите от бизнеса над 25 милиарда $ единствено в Съединени американски щати.
 Снимка 662682
Източник:

Междувременно домашният интернет стана всеобщ, а звукозаписните компании ангажираха време, пари и нерви в борбите с пиратството, до момента в който намерят подобаващ бизнес модел за новата обстановка.

В интервала 2003 година - 2013 година законното изтегляне носеше избрани доходи, само че то по този начин и не стана огромен фактор. Още по-бързо мина и известността на платените рингтонове за мобилни телефони.

На този декор стрийминг платформи като Spotify започнаха да натрупат консуматори, а и доходи - през днешния ден те са неведнъж по-големи от тези от дискове и от сваляния взети дружно.
 Spotify и компания за първи път надминаха по доходи физическите продажби на музика
Spotify и компания за първи път надминаха по доходи физическите продажби на музика

Индустрията записва трета поредна година с нарастване

За мащаба на бизнеса в музикалния стрийминг е показателно, че единствено шведската платформа е платила на изпълнителите в каталога си 9 милиарда $ през 2023 година или общо $48 милиарда от основаването си. Творците с по над 10 000 $ на година доходи от Spotify са се утвоили за 6 години, а 1250 музиканти печелят под над милион.

Все още има какво да се направи - огромният % от изпълнителите не престават да получават доста малко пари от стрийминга. За доста от тях той е по-скоро опция да се маркетират пред по-голяма публика, която по-късно да купува билети за шоу, почитател продукти и така нататък

Интересен феномен са плочите. При тях за 10 години имаме 396% растеж на приходите благодарение на младите почитатели на аналоговия тон. Това е по-добър резултат от този на дисковете.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР