В опит да се бори растящата инфлация, Европейската централна банка

...
В опит да се бори растящата инфлация, Европейската централна банка
Коментари Харесай

ЛИХВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ: Как ще се отрази покачването им на вноските ни

В опит да се бори растящата инфлация, Европейската централна банка разгласи, че подвига главния лихвен %.  Банката съобщи още, че по този начин ще понижи търсенето, което на собствен ред ще понижи и инфлацията. Според специалисти, обаче, този механизъм може да докара до криза.

Нека първо разбираем по какъв начин работи този механизъм. Лихвеният % де факто значи таксата, която плащаме на банката, за това, че ни отпуска заем. Тоест, тази сума се начислява към парите, които към този момент изискуем. Ето и образец – консуматор желае от банката заем на стойност 10 хиляди лв. при лихвен % четири на 100. Това значи, че той ще би трябвало да заплаща на банката спомагателни 400 лв. на година. Ако този % скочи – скача и тази сума.

Как процентът може да промени месечната ни вноска? Например, изтеглили сте ипотечен заем на стойност 200 хиляди лв. и планирате да го изплащате 20 години. Ако лихвата ви е 2,5 % – месечната вноска ще бъде към 1060 лв.. Ако този % се вдигне до 3,5, обаче, вноската скача до 1160 лв., със 100 лв. повече. Ако скочи с още % – на месец ще плащаме 1265 лв.. С над двеста лв. повече от първия вид.

Тотка Борисова взима решение – да употребява спестяванията си, с цел да погаси заема си.

“За да го погася, започнах тази стъпка, тъй като лихвите се увеличаваха, не бяха преференциални, доста пари се плащаха за лихви. И по тази причина започнах погасяване ”, съобщи Тотка Борисова.

Борисова счита, че в сегашния миг няма смисъл от икономисване на средства. “В момента не е преференциално да имаш спестявания, тъй като инфлацията ги изяжда. Доколкото знам хората влагат в парцели, биткойни, в други принадлежности ”.

Експерти изясняват – повишението на лихвите е опит на централните банки да се борят с печатането на пари, което се наложи поради пандемията от COVID-19.

“Това повдигане на лихвите забавя икономическата интензивност в обществото. Това смъква търсенето. Когато търсенето се смъкна, стартират да падат и цените ”, акцентира Стоян Панчев, финансов анализатор.

“Ще стане по-трудно за някои да си изплащат заемите и ще вземе по-голяма част от разполагаемия приход за фамилиите ”, уточни Левон Хампарцумян, банкер.

И предизвестяват, че това може да докара и до други стопански последствия.

“По-голямото повишение при всички случаи може да докара до криза ”, безапелационен е Хампарцумян.

“Повишаването на лихвите, концепцията му е да провокира криза. Да провокира понижаване на производството и на потреблението, което да докара до спад на цените ”, показва и Панчев.

Ако процентът скочи прекомерно доста, може да се стигне до реакция и на банките. “Ако се види, че примерно… обслужването на ипотечните заеми става непостижимо за преобладаващата част от хората, които са ги взели, тогава ще се намерения, примерно, за периода на ипотеката или някакъв тип реструктуриране ”, твърди банкерът.

Начин, по който можем да се предпазим, е да се опитаме да предоговорим лихвения % на заема си с банката, в случай че той не е застопорен.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР