В опит да превърне Вилнюс в новата технологична столица на

...
В опит да превърне Вилнюс в новата технологична столица на
Коментари Харесай

Литва строи най-големия технологичен кампус в Европа

В опит да трансформира Вилнюс в новата софтуерна столица на Прибалтика, Литва строи голям софтуерен кампус, който ще бъде най-големият в Европа. Кампусът, който се строи от компанията Tech Zity, ще коства 100 млн. евро и ще се простира на повърхност от 55 000 кв. метра, а в него ще работят 5 000 чиновници в цифровата сфера, оповестиха от компанията, написа CNBC.

Това значи, че новият кампус ще бъде по-голям от парижкия Station F, който сега е най-големият стартъп кампус в Европа. Строителството е въодушевено от английски планове за възобновяване, като електроцентралата Battersea и галерията за съвременно изкуство Tate Modern.

Tech Zity ще реновира шивашки заводи в изоставена промишлена зона в Новия град на Вилнюс, запазвайки височината на таваните минимум 7 метра. Проектът има за цел да насърчи софтуерните чиновници във Вилнюс да се върнат в офиса след пандемията. Технологичните компании оказват все по-голям напън за връщането на чиновниците им в офиса, в опит да извърнат наклонността на отдалечена работа от времето на пандемията.
Разрастващата се софтуерна сцена
Според Дариус Закайтис - създател на Tech Zity - софтуерната екосистема в Литва се разраства доста през последното десетилетие, съгласно

Когато стартирах преди 30 години, литовската софтуерна система се състоеше от 200 души. Сега те са 18 000. Разрастването е резултат от това, че в продължение на 10 години дейни младежи построяват нови компании всеки ден. Някои от тях са доста сполучливи ”, сподели Закайтис.

“Литовците са доста продуктивни, насочени към постигането на резултати, висококвалифицирани и доста нападателно градят своите лични компании ”, добави той.

Вилнюс, който е вторият максимален град в Прибалтика, е дом на процъфтяваща софтуерна промишленост, включително и на съществени " еднорози " (фирми с оценка от 1 милиарда долара), като компанията за търговия с облекла втора ръка Vinted и компанията за киберсигурност Nord. Nord разполага със личен кампус с повърхност от 300 кв. м. във Вилнюс на към 300 метра от този на Tech Zity, до момента в който централата на Vinted е на към 200 метра.

Новият кампус на Tech Zity ще разполага с площи за взаимно общуване, заведения за хранене и питейни заведения, както и с културни и просветителни уреди.

Вилнюс резервира твърдата си позиция на европейската софтуерна сцена с помощта на нововъведенията и визионерските компании, като Tech Zity ”, съобщи кметът на столицата Валдас Бенкускас.

“Технологичните компании в Литва генерират близо 99% от приходите си в чужбина ”, сподели още той, допълвайки, че софтуерната сцена в страната е израдена по модела на тази в Израел, от която излизат редица съумели в международен мащаб компании, като Mobileye и Waze.

Tech Zity ръководи три софтуерни кампуса във Вилнюс - Tech Park, Tech Loft и Tech Spa, които са дом на компании като Гугъл, Bored Panda и Kilo Health. Щатската стрийминг платформа Netflix е употребила обекти на Tech Zity за снимане на свои планове, включително и документалната поредност “The Playlist ”, която се концентрира върху създателя на Spotify Даниел Ек.

Технологичните паркове на Tech Zity заемат повърхност от 20 000 кв. м. сега, като задачата на компанията е тя да нарасне до 80 000 кв. м., включвайки новите кампуси, настощите здания и други планове.
Дълъг път
Въпреки триумфите в последно време, Литва е надалеч от това да се трансформира в огромен софтуерен център, който да се конкурира със страни като Англия, Франция или Германия. Страната е привлякла 222 млн. евро рискови капитали през 2022 година, което бледнее в съпоставяне със Западна Европа. За съпоставяне софтуерните стартъп компании във Англия са набрали 30 милиарда $ финансиране, а тези във Франция - 13.5 милиарда евро. Според локални създатели на компании, Литва обаче притегля от ден на ден интерес от страна на рискови капиталисти.

Всички водещи компании за рисков капитал към този момент идват в Литва и беседват със стартъп компани, бизнес ангели и всички останали. Литовският стартъп Kevin набра последно средства от Accel, до момента в който Vinted има вложения от Insight Parnters, EQT, Accel и доста други ”, сподели през ноември пред CNBC Том Окман, съосновател на Nord Security.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР