В операцията участват американският самолетоносач Дуайт Айзенхауер, бойни кораби и

...
В операцията участват американският самолетоносач Дуайт Айзенхауер, бойни кораби и
Коментари Харесай

САЩ и Обединеното кралство нанесоха масирани въздушни удари срещу...

В интервенцията вземат участие американският самолетоносач Дуайт Айзенхауер, бойни кораби и нуклеарната подводница Флорида от клас Охайо, въоръжена с ракети Томахоук.

 

Австралия, Канада, Бахрейн и Нидерландия са оказали поддръжка за интервенцията. Говорител на хутите разяснява, че са били бомбардирани столицата Сана, градовете Худейда и Саада, както и цялата област Дамар. Шефът на Пентагона Лойд Остин означи, че цели на ударите са били дронове, кораби без екипаж, установки за ракети, крайбрежни радари и уреди за наблюдаване.

В взаимно изказване на Съединените щати и съдружниците им се показва, че ударите в Йемен са имали за цел да пресечен и редуцират опциите на хутите да заплашват международната търговия в Червено море. Вашингтон и Лондон считат, че в лицето на продължаващата опасност няма да се поколебаят да защитят свободното придвижване на търговски кораби по един от най-важните морски пътища в света. Коалицията разгласи, че е добре готова, с цел да отговори на възможна ответна офанзива от страна на хутите. От 2016 година това е първата сходна интервенция против свързаната с Иран формация.

 

„ Проведохме тази забележителна многонационална интервенция, с цел да изпратим ясно обръщение на хутите, че офанзивите, които правят от 19 ноември до през днешния ден, няма да бъдат толерирани. Тези удари бяха ориентирани съответно към обекти, за които се знае, че разполагат с радари, ракети и благоприятни условия за безпилотни летателни апарати, които са разрешили на хутите да правят тези удари. Така че отсега нататък задачата е да се понижи и наруши способността им да вършат това в бъдеще ”, изясни Патрик Райдър, представител на Пентагона.

 

Междувременно представител на хутите заплаши, че Вашингтон и Лондон ще " платят висока цена " за тази експанзия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР