В ОДМВР – Кюстендиле създадена организация за провеждане на множество

...
В ОДМВР – Кюстендиле създадена организация за провеждане на множество
Коментари Харесай

Засилени полицейски проверки за Великденските празници в областта

В ОДМВР – Кюстендиле основана организация за осъществяване на голям брой спомагателни мероприятия за гарантиране сигурността на жителите и опазването на публичния ред по време на идните Великденски празници.

Ще бъдат засилени инспекциите за съблюдаване на разпоредбите на придвижване, за шофиране след приложимост на алкохол, потребление на защитни колани, редовността на колите и други

Ще се реализира засилен надзор, контролиране на придвижването и паркирането по пътищата и методите към всеобщо посещаваните църковни храмове. Особено внимание ще бъде обърнато на опазването на публичния ред на територията на огромните търговски обекти.

От Од на Министерство на вътрешните работи Кюстендил поучават жителите:
Пазете се от джебчии
Ако носите в себе си огромна сума пари, по-добре е да я разделете на няколко елементи и ги сложете на разнообразни места в чантата или във вътрешни джобове на облеклата си. Имайте поради, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този тип, погрижете се най-малко парите да са в бариера с цип. Попаднете ли в тълпа – на пазара или в храма, наложително притиснете чантата си с ръка. Ако усетите досег до тялото си или обтягане на чантата, обърнете се внезапно обратно, с цел да огледате добре нападателя. В случай, че сте станали жертва на кражба, положителното изложение на причинителя ще улесни работата на полицията при откриване на закононарушението. За да бъде разкрита или пресечена джебчийската кражба, изключително значимо е незабавното сигнализиране на полицията – на тел.112 или напряко в районното ръководство. При навреме сигнализиране в полицията и по опция положително изложение, причинителите могат да бъдат навреме открити.
Внимавайте при продажба на животни
С наближаването на Великден и Гергьовден стартира усилена търговия с домашни животни, изключително агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат деликатни и внимателни при определяне на контакти с търговци, които посещават дворовете им под претекст, че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, авансово оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. За да не станете жертва на кражба или машинация от мними купувачи:
- укрепете и осветете стопанските си постройки;
- запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено при положение, че договорката се провали или отложи);
- не оставяйте непознати лица сами в парцела по никакъв мотив. Имайте поради, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните, са най-често употребяваните начини, които крадците ползват, с цел да ви отклонят вниманието и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
- не дръжте огромни суми пари в дома си, изключително в дрешник, под дюшека или в икономически пространства.

Ако ще отсъствате от вкъщи
Ако възнамерявате да отсъствате от вкъщи си по време на празниците, вземете ограничения да предпазите жилището и скъпите си движимости от незаконни похищения. Не съобщавайте на доста хора, че ще отсъствате от вкъщи си по време на празниците. Предупредете и децата си да не вършат това. Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да ревизирате дали всички порти и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви. В никакъв случай не оставяйте в дома си огромни суми пари. Семейните полезности и скъпи движимости можете да оставите на предпазване при близки или надеждни познати. Преди да потеглите на път оставете на приближен комшия телефон, на който може да откри връзка с вас при потребност. Медните съдове – казани, тави, лозарски пръскачки – също са атрактивни за крадците. Дръжте ги в добре укрепени пространства.
Ако забележите лица със подозрително държание наоколо до дома Ви, във входа или по стълбите на жилищната постройка, незабавното сигнализирайте на полицията – на тел.112 или напряко в районното ръководство.

Ако ви следва пътешестване
По време на идните празници, почивните дни, честванията и при пътуванията свързани с тях, нараства вероятността от тежки пътно-транспортни катастрофи. Основните рискови фактори са: превишена скорост, неумение да се избира съхраняващата скорост, рискови изпреварвания, лишаване на преимущество, неправилни маневри, ръководство от неправоспособни и използвали алкохол. Избягването на обстановките за пътни произшествия е отговорност главно на водачите, само че в огромна степен това е отговорност и на техните спътници.
Не забравяйте, че празничното въодушевление и мощните страсти са неприятен консултант и водят до загуба на възприятието за нерешителност. Еуфорията в автомобила води и до безкритичност и рискова настъпателност.
Великденските празници допускат изключително въодушевление и приповдигнато прочувствено положение поради идните срещи с родственици, близки и другари. Личната сигурност по време на пътуванията е съпроводена със съобразяването на всички участници с разпоредбите за придвижване по пътищата. По това време на годината на пътя може да настъпят катастрофи поради доста увеличената активност на придвижването и образуването на колони и тапите, както и поради появилите се след зимата неравности и повреди на пътните платна. Все по-често в придвижването се включват колела, мотоциклети, мотопеди и каруци. Нови и неопитни водачи добиват храброст поради слънчево и топло време и сядат решително зад кормилото. Често неправоспособни неразумно рискуват освен своя живот, управлявайки моторни транспортни средства. Празничното въодушевление прави хората склонни към взаимни отстъпки, заради което дисциплината на водачи и пешеходци внезапно се снижава. За това спомага и използването на алкохол.

За да запазим празничното си въодушевление и с цел да не попадаме в рискови обстановки за пътни злополуки, „ Пътна полиция “ предлага:

ЗА АВТОМОБИЛА
Преди пътуването за Великден прегледайте редовността на спирачната система, проверете маслото, гумите и светлините.
Проверете положението на чистачките и заредете резервоарчето с миещ препарат.
Не бързайте за подменяте зимните гуми с летни.
Ако транспортното средство е неизправно, не правете взаимни отстъпки. По-добре намерете различен автомобил или използвайте различен превоз – трен, рейс.
Заредете повече гориво. Може да се наложи дълго и постепенно пътешестване в колона.
Не забравяйте документите на автомобила.

ЗА ПЪТУВАНЕТО
Планирайте овреме, вярно и практично пътуването за Великденските празници. Добре е да употребявате светлата част на деня за напредване. Тръгнете по-рано, с цел да избегнете натоварване по пътищата.
Преди шофиране починете добре. Не пийте алкохол най-малко 8 часа преди тръгване. Въздържайте се от щедро хранене преди да седнете зад кормилото. Това води до унесеност и забавени реакции.
Зад кормилото по дългия маршрут дано е най-опитният лидер от фамилията /компанията/. Не си поставяйте авансово час за идване. Евентуалното забавяне ще ви тормози и ще ви подтикне към рисково ръководство с превишена скорост и неправилни маневри.
При придвижване по мрачно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини. При заслепяване от насрещни фарове незабавно намалете скоростта. Не превишавайте скоростта. Не забравяйте, че в обитаемоте места се движат доста забързани и разсеяни пешеходци, някои от тях в нетрезво положение. Те се появяват на пътя и пред автомобила изненадващо. Внимавайте при прекосяване около играещи деца.
Поставяйте защитните колани и настоявайте всички пасажери в автомобила да създадат това. Не превозвайте деца в автомобила, без предпазни системи /седалки и столчета/. Ползването им е наложително според Закона за придвижването по пътищата.

ЗА ПЪТУВАНЕТО В КОЛОНА
При придвижване в колона не правете опити за изпреварване. Така няма да се придвижите доста напред. Най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната, на подобаваща отдалеченост, с цел да не притесняване лидера в автомобила пред вас.
При по-дълго придвижване зад товарни коли и интензивно насрещно придвижване не губете самообладание и не започвайте изпреварване, до момента в който не възникне удобна обстановка с добра видимост напред.
При интензивно градско придвижване и формирани клони, с цел да не предизвиквате запушване, даже да имате зелен сигнал на светофара, не навлизайте в кръстовището, в случай че има неизтеглили се коли.
Ако сте в запушване, запазете успокоение, бъдете търпеливи.
При формиране на колона на автомагистрала не заемайте спешната лента, с цел да има достъп за коли за спешна помощ и коли на полицията и пътните органи.
Ако попаднете в неподвижна колона в тунел, изгасете мотора, затворете компактно прозорците и останете в автомобила. Спазвайте тъкмо напътствията на контролните органи.

ЗА ПРАЗНИЦИТЕ
Ако сте отишли с автомобил на празник, където ще се използва алкохол, авансово определете кой от компанията ще ви вози и сигурно ще остане изтрезнял от самото начало. Ако няма искащ за водач, по-добре е да отидете с различен превоз.
Не правете компромис със себе си и околните си, предоставяйки под въздействие на алкохол или приповдигнато въодушевление автомобила си на недееспособен лидер. Това може да докара до драматичен случай. Подсигурете се, като дадете авансово ключовете за автомобила на човек от компанията, който не би позволил това.
Приберете автомобилните ключове на несъмнено място, в случай че има заплаха неправоспособният си наследник или щерка да подкарат автомобила без позволение, с цел да повозят свои другари.
Възпрепятствайте ръководството на мотоциклети, мотопеди и скутери от неправоспособни.
Ако лидерът, който ви вози, надвишава скоростта и прави рискови изпреварвания, направете му забележка, тъй като при възможна акцидент пострадали ще бъдете и вие.

ЗА УСЛОВИЯТА НА ПЪТЯ
След зимните месеци по всички пътища има неравности и дупки, банкетите са изровени от преваляванията. При попадане в тях има заплаха от повреди по ходовата част на автомобила, а вероятността да загубите ръководството и да катастрофирате, е огромна. Движете се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за отбягване на неравности е рисково.
Бъдете изключително внимателни при шофиране на фарове по време на или след дъжд – тогава неравностите на пътя са цялостни с вода и са мъчно забележими.
По доста пътища липсва хоризонтална маркировка, заличена през зимата. Това затруднява ориентацията през тъмната част на денонощието. В такава обстановка увеличете двойно дистанцията, движете се внимателно, със скорост, позволяваща прекъсване в зоната на видимостта.
Ако на платното забележите пешеходец в нетрезво или несъответстващо положение, спрете и го изведете на безвредно място.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР