В обща декларация в сряда, обнародвана след тристранната среща в

...
В обща декларация в сряда, обнародвана след тристранната среща в
Коментари Харесай

Какво се разбраха за Сирия Рухани, Путин и Ердоган?

В обща декларация в сряда, обнародвана след тристранната среща в турската столица Анкара сред президентите на Турция, Иран и Русия Реджеп Таийп Ердоган, Хасан Рухани и Владимир Путин, бе подчертана общата решителност за опълчване на сепаратизма, както и потреблението на тероризма като опрощение за смяна в Сирия, предава Anadolu Agency, представена от " Фокус ".
В изказването, оповестено след близо двучасовата среща, извършена при закрити врата, се споделя, че водачите „ отхвърлят опитите за основаване на нова действителност под претекста за битка с тероризма “.
Те акцентират продължаващата си безапелационна поддръжка за сирийския суверенитет , самостоятелност, единение, териториален интегритет и всемирски темперамент. В декларацията се показва „ решимостта за опълчване против всички сепаратистки хрумвания, целящи да подкопаят суверенитета и териториалния интегритет на Сирия, както и националната сигурност на прилежащите страни “.

Joint news conference by Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan and Hassan Rouhani https://t.co/SsNXwYro0M pic.twitter.com/Uzk48hFMdy
— President of Russia (@KremlinRussia_E) 4 април 2018 година
Подкрепа за новата конституция на Сирия
Президентите „ показват своето разбиране, че не може да има военно решение на сирийския спор и че спорът може да бъде приключен само посредством контрактуван (между страните) политически развой “.
Те оповестиха, че се задължават „ да следват резултатите от Конгреса, отразяващи волята на представителите на всички сегменти от сирийското общество и съответно съглашението за основаване на Конституционен комитет, подсилен от генералния секретар на Организация на обединените нации и интернационалната общественост “.
Тримата настояха за „ нуждата от това да се помогне на сирийците във възобновяване на единството на тяхната страна и в постигането на политическо решение на продължаващия спор посредством инклузивен, свободен, почтен и открит, воден и притежаван от Сирия развой, учреден на свободната воля на сирийския народ и водещ до основаването на Конституция, която ще има поддръжката на сирийския народ и свободни и почтени избори, с присъединяване на всички имащи права сирийци и под наблюдението на Организация на обединените нации “,
Лидерите акцентират, че „ Астанинския формат “ „ е бил единствената ефикасна интернационална самодейност, която е спомогнала за понижаване на насилието в Сирия и е съдействала за мира и стабилността в Сирия, давайки моментум на „ Женевския развой “ за намирането на дълготрайно политическо решение на сирийския спор “, се прибавя в известието.

Erdogan, Rouhani and Putin ignore rifts to show united front on Syria https://t.co/ePWUWZF1Ek pic.twitter.com/rStnizqmvD
— Middle East Eye (@MiddleEastEye) 4 април 2018 година
Президентите също потвърдиха решимостта си да продължат дейното съдействие в Сирия за реализиране на дълготрайно помирение сред враждуващите страни и за насърчаването на политическия развой, очакван в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Борба с тероризма
Трите страни ще продължат съдействието, за да се „ ликвидира дефинитивно “ „ Ислямска страна “, „ Фронта ан Нусра “ и всички други човеци, групи, действия и компании, свързани с „ Ал Кайда “ и „ Ислямска страна “, се споделя в декларацията.
Лидерите акцентират, че е извънредно значимо, в границите на битката против тероризма, да се отделят джихадистките групировки от групите от въоръжената съпротива, които биха се включили към режима на помирение и това е решаващо за понижаване на жертвите измежду мирното население.
Обещават да пазят мирните жители, да подкрепят филантропичните старания
Президентите също показаха, че са решени да „ ускорят напъните за обезпечаване на мира в страната и да пазят мирните жители в зоните за деескалация, а също така да обезпечат скоростен, безвреден и безконтролен филантропичен достъп до тези зони “
Те акцентират, че образуването на зони за деескалация е с краткотраен темперамент, както е планувано в меморандума от май 2017 година.

Presidents #Putin, @RT_Erdogan and @HassanRouhani meet in Ankara for the 2nd Trilateral Meeting of the Heads of States, guarantors of the Astana process for facilitating Syrian peace settlement, discuss all main aspects of the current situation in #Syria, issue Joint Statement pic.twitter.com/1K4zuKGVWF
— Russia in RSA
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР