В нови пет зелени острова“ ще събират разделно отпадъците си

...
В нови пет зелени острова“ ще събират разделно отпадъците си
Коментари Харесай

Училищата и детските градини в София ще събират разделно отпадъците си

В нови пет „ зелени острова “ ще събират разделно отпадъците си живущите в регион „ Надежда “ . Това стана известно на инспекция на дейностите по уголемение на „ зелените острови “ в пилотния план за разделно събиране на отпадъците от домовете на Столичната община.

По време на инспекцията жители получиха дребни контейнери за разделно събиране на отпадък.

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че най-важната ѝ цел във връзка с сметосъбирането е да се усъвършенства сензитивно разделното събиране на боклуци и да се усъвършенства качеството на разделно събраните боклуци, с цел да се усили процентът на боклук, който се рециклира и по този метод да се изпълнят задачите на кръговата стопанска система, които за общината са предпочитани.

„ Тук сме в Надежда, където през 2017 година започнахме с 300 семейства от четири блока. Изградихме така наречен „ зелени острови “, в които хората с следен достъп – всеки има личен ключ, изхвърлят разделно събраните в домовете си боклуци – хартия, пластмаса, стъкло и хранителни боклуци в разнообразни контейнери “, съобщи Фандъкова. Тя благодари на жителите и на етажните собствености, които вземат участие в сортирането на боклука и разгласи пилотния план за сполучлив.

До края на годината в региона би трябвало да бъдат разкрити още 10 обособени места за изхвърляне на отпадъците и до края на годината по този начин общият им брой да стигне двадесет.

Заместник-кметът по екология на София Десислава Билева уточни, че редом с разкриването на „ зелените острови “ в регион „ Надежда “ другата седмица ще бъде сложено начало на разкриването на пет такива в регион „ Овча купел “ .

Билева съобщи още, че от тази година във всички детски градини и учебни заведения в столицата ще бъдат сложени контейнери за разделно събиране . Частните заведения също са добре пристигнали да се включат в самодейността, добави тя.

Със взаимни организации на децата от детските градини се демонстрира пътят на отпадъка, „ тъй като знаем, че в случай че децата са осведомени, карат нас възрастните да живеем по-екологично “, добави кметът Йорданка Фандъкова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР