В нощта преди Хелоуин през 1975 г., 15-годишната Марта Моксли

...
В нощта преди Хелоуин през 1975 г., 15-годишната Марта Моксли
Коментари Харесай

Загадъчното убийството на Марта Моксли в нощта на Вси Светии

В нощта преди Хелоуин през 1975 година, 15-годишната Марта Моксли излязла от вкъщи си в Кънектикът, с цел да се причисли към карнавално празненство. На сутринта тя била открита мъртва в задния двор на къщата си, пребита до гибел със стик за голф, с огромна прорезна рана на врата, дънките и бельото ѝ липсвали.

Преди да продължим със злокобната история за погубения живот на младо момиче, да се върнем малко обратно и да се срещнем с момичето.

Семейството на Марта Моксли се преместило на източното крайбрежие от Калифорния. Баща й станал старши сътрудник в огромна одиторска компания със седалище в Ню Йорк. Семейство Моксли живеели в огромно имение, ситуирано на брега на залива Лонг Айлънд, Кънектикът (близо до Гринуич). Съседите на Моксли били известни предприемачи, политици и звезди от шоу бизнеса.

15-годишната Марта Моксли била любимката на селцето. Държала се доста умерено, само че достатъно респектиращо. Много момчета я харесвали.

Случаят със гибелта на Марта имал резултат на бомбен гърмеж – жителите на селото, където било убито момичето, изказвали теории кой може да е виновен за гибелта на Моксли, а полицията, която преди този момент не се била сблъсквала с сходни закононарушения, се поколебала и не подхванала решителни дейности. Въпреки това, няколко дни по-късно детективите съумели да схванат по какъв начин са минали последните часове от живота на Марта – оказало се, че момичето се разхождало из селото в компанията на приятелите си, измежду които Том и Майкъл Скакел, племенници на вдовицата на брата на 35-ия президент на Съединени американски щати Джон Ф. Кенеди – Етел Кенеди-Скакел. Освен това наоколо до тялото на жертвата били открити елементи от стик за голф, с който било убито момичето – дръжката липсвала, което навеждало на мисълта, че инструментът е необичаен и има гравирани букви.

Тъй като Том и Майкъл били последните, които видели Марта в деня на гибелта ѝ, детективите решили да претърсят дома им и намерили комплект от сходни голф стикове, от които един липсвал. Предприемчивите юристи на екипа Скакел обърквали следствието по всякакъв метод, вследствие на което детективите дълго време не можели да дефинират кой тъкмо е забъркан в жестокото ликвидиране на Моксли.

Какво се е случило съгласно проверяващите?

На 30 октомври 1975 година е последният образователен ден преди тридневния уикенд за Хелоуин на 31-ви. Този ден се стъмнило рано. Марта и нейните другари се разхождали из селото, събирайки сладкиши и бисквитки. В седем и половина вечерта те влезнали в дома на локалното семейство Скакел.

Семейство Скакел има роднинска връзка с клана Кенеди. Ръштън Скакел изпаднал в тежка меланхолия след гибелта на брачната половинка му и не се грижел за доста децата си.

Този ден Ръштън излязъл на лов. Нито едно от децата на Скакел също не били вкъщи: градинарят споделил на гостите, че всички деца, дружно с частният им преподавател, обядват в частен клуб. Компанията решила да се радостни из селото. Компанията на Марта се върнала по-късно, само че Скакел към момента ги нямало. Скоро от групата останали трима – децата трябвало да се прибират. Останалите деца траяли да се разхождат. Сред тях била и Марта – домът ѝ бил срешу дома на Скакел.

Те минали през дома на Скакел за трети път. В двора била паркирана колата на фамилията, черен Линкълн Континентал, а на шофьорското място седял и слушал музик Майкъл Скакел, връстник на Марта. Две от децата – Джефри и Хелън се качили на задната седалка, а Марта седнала до Майкъл. След известно време братът на Майкъл, седемнадесетгодишният Томас, излязъл от къщата. Виждайки Марта, той решил да се причисли към групата. Седнал на седалката до нея и скоро ръката му била на коляното на момичето. Тя го помолила да я смъкна. По-късно Том признава, че бил пил алкохол в клуба.

В девет и половина Джули Скакел, на осемнадесет години, и нейната другарка Андреа Шекспир се появили в двора. Джули споделила, че ѝ би трябвало колата, с цел да закара приятелката си вкъщи. Скоро още двама братя излезли от къщата – Ръштън младши, на 19 и 16-годишния Джон, а с тях бил и братовчед им Джим. Казали, че отиват у Джим да продължат купона и всеки, който желае, може да се причисли. Джим живеел от другата страна на Гринуич. Джефри и Хелън споделили, че би трябвало да се приберат вкъщи. Марта и Том също отказали. Но те не се разделили, а останали сами в двора на къщата на Скакел. Когато Джефри и Хелън си тръгнали, те видели Том и Марта да се прегръщат и целуват.

Марта не се прибрала вкъщи. Майка ѝ Дороти (бащата отсъствал) към 10 ч. вечерта към този момент била разтревожена. Обаждайки се на другари и приятелки, тя схванала, че са оставили Марта в компанията на Томас Скакел. Джули дала отговор на телефона в къщата на Скакел. Тя споделила, че Том към този момент е в леглото. Едва при третия опит Дороти Моксли предиздвикала Том да отговори на телефона. Той споделил, че се разделил с Марта малко откакто са останали сами, т.е. към 21:30 или малко по-късно и тя се прибрала вкъщи. Дороти Моксли се обадила на полицията още същата нощ. Патрулната кола направи няколко обиколки на селото, само че не направила нищо повече.

На сутринта майката на изчезналото момиче отишла в къщата на семейство Скакел. Майкъл, който отворил вратата, изглеждал угрижен, само че не знаел нищо за местонахождението на Марта. Той споделил, че за последно я е видял с Томас към 21:30 часа. Тялото на Марта Моксли било открито малко след обяд. Намерена била легнала по очи под дърво в двора на къщата ѝ. Лицето ѝ било ранено, косата била напоена с кръв, а на врата ѝ имало голяма рана. Дънките и бельото ѝ били свалени под коляното.

Грешка на полицията затруднила разкриването на убийството. Следователят не могъл незабавно да дойде на мястото на престъплението, а кървавото тяло, покрито с чаршаф, останало там, където го намерили в продължение дневно и половина.

Времето било студено, а трупът бързо заледен. Впоследствие криминалистите не съумели да открият с задоволителна акуратност по кое време е настъпила гибелта. По натрупа не са открити следи от полово принуждение. Аутопсията открила, че умрялата е девствена.

Марта е умряла от удара по главата с железен стик за голф и по-късно гърлото ѝ било прерязано. От ударите стикът се разпаднал на четири елементи. Намерени били 3 части, а дръжката изчезнала.

Първият ден бил разпитан Томи Скакел. Той бил последният човек, който видял Марта жива и станал обвинен. Томи споделил, че след раздялата с Марта пристигнал в стаята си и почнал да написа домашното си.

Попитан е кое, прецизирал – „ за Ейбрахам Линкълн “. Полицията направила информации в колежа. Оказало се, че Том е излъгал. Никой не му е давал такава задача и не посещавал курс по история. По време на следствието полицията иззела комплект от стикове за голф, принадлежащи на умрялата майка на братята Скакел. Стиковете били на същата, много рядко срещана компания „ Тони Пена “, като счупения, открит на мястото на престъплението.

В комплекта липсвал тъкмо стика, който умъртвил Марта. Кожените дръжки на всички стикове в комплекта били с името на притежателя, което допуска, че килърът е скрил дръжката преднамерено.

Разследването не постигнало нищо. Полицията нямала доказателства, а семейство Скакел благодарение на скъпи юристи се намесило в тази ситуация.

Делото стартира единствено 23 години по-късно – през 1998 година арбитър Джордж Тим най-сетне повдигнал обвиняване против Майкъл Скакел. Мъжът е приет за отговорен едвам през 2002 година – Скакел е наказан на двадесет години затвор.

Няколко очевидци твърдели, че Майкъл Скакел им е признал за убийството на Марта Моксли, осъществено от ревнивост към по-големия си брат, към който твърди, че починалото момиче е показало интерес. Дневникът на Марта Моксли, ненапълно алегорично, удостоверява това.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР