Иранският президент Ебрахим Раиси и външният му министър Хосейн Амирабдоллахиан

...
Иранският президент Ебрахим Раиси и външният му министър Хосейн Амирабдоллахиан
Коментари Харесай

„Касапинът от Техеран“: Кой беше Ебрахим Раиси?

Иранският президент Ебрахим Раиси и външният му министър Хосейн Амирабдоллахиан са починали при злополуката с хеликоптер, а избавителните екипи са разкрили отломките в иранската провинция Източен Азербайджан, заяви ирански формален представител пред Reuters.

Президентът Раиси, външният министър и всички пасажери в хеликоптера са починали при злополуката ", е декларирал неназованият почитан ирански представител пред организацията.

Иранската осведомителна организация Mehr удостовери смъртните случаи, като заяви, че

всички пасажери от хеликоптера, пренасящ иранския президент и външния министър, са починали страдалчески ".

По-рано беше обявено, че хеликоптерът е изцяло изгорен при злополуката в неделя. Държавната телевизия заяви, че на фотоси от мястото се вижда, че самолетът се е забил в планински връх, макар че към този момент няма публична информация за повода за злополуката. Спасителните екипи се бориха с виелици и сложен терен през нощта, с цел да доближат до отломките в ранните часове на понеделник.
Кой беше Ебрахим Раиси?
63-годишният Ебрахим Раиси беше определен за президент през 2021 година С дълбоките си връзки в правосъдната система и религиозния хайлайф, Раиси е определян като принципен и религиозно закостенял политик. От встъпването си в служба той подреди стягане на законите за морала, управлява кървавото потушаване на антиправителствените митинги и оказа мощен напън в нуклеарните договаряния със международните сили.
Ранни години
Ебрахим Раиси е роден на 14 декември 1960 година в семейство на духовници в региона Ноган на Машхад. Баща му умира, когато той е на 5 години. Раиси стартира да учи теология и ислямска юриспруденция в фамозната религиозна семинария Кум на 15-годишна възраст и продължава да натрупа познания при няколко от мюсюлманските учени от това време. В началото на 20-те си години той е назначен за прокурор в няколко града, до момента в който не отива в столицата Техеран, с цел да работи като заместник-прокурор. През 1983 година той се дами за Джамиле Аламолхода, дъщерята на Ахмад Аламолхода - петъчният молитвен имам на Машхад. Те имат две дъщери, написа Al Jazeera.

В продължение на пет месеца през 1988 година той е част от комисия, наблюдаваща поредност от изтезания на политически пандизчии - минало, което го прави неизвестен измежду иранската съпротива, води до налагането на наказания от страна на Съединените щати и му носи прозвището  " Касапинът от Техеран ". През 1989 година, когато аятолах Али Хаменей става висш водач, Раиси е назначен за основен прокурор на иранската столица. Той остава на поста до 1994 година, когато оглавява Държавния инспекторат. Това е различен върховен правосъден пост, който Раиси заема в продължение на 10 години.

През идващите години Раиси продължава да се издига в йерархията. Влиятелният началник на правосъдната власт в Иран Махмуд Хашеми Шахруди назначава Раиси за собствен заместител през 2004 г.  Раиси сава и ръководител на Astan Quds Razavi - най-голямата религиозна благотворителна организация в Машхад, на 7 март 2016 година, което циментира статута му в иранския хайлайф.
Кандидат за президент
Ебрахим Раиси за първи път се кандидатира за президент през 2017 година против Хасан Рухани, който се кандидатира за преизбиране и управлява договарянията по нуклеарната договорка на Иран през 2015 година Критик на договорката от 2015 година – известна като Съвместния изчерпателен проект за деяние (JCPOA) – Раиси се явява по-твърдоглав от Рухани, който се счита за сдържан в политическата система на Иран.

След провалянето си, Раиси стартира да възнамерява идната си президентска акция. През юни 2021 година той печели 62% от гласовете, само че изборите са помрачени от ниска изборна интензивност – 48.8% %.

Дотогава JCPOA е в безпорядък, откакто Съединени американски щати – при някогашния президент Доналд Тръмп – едностранно се отдръпнаха и постановиха още веднъж наказания на Иран, което съществено засегна стопанската система на страната. Пандемията от COVID-19 утежни нещата, като броят на смъртните случаи надвиши 97 000 до август 2021 година
Ключови връзки
Раиси има мощни престиж в религиозния хайлайф, със солидни връзки с починалия Хомейни, както и с Хаменей, който го назначи на няколко висши длъжности. Ебрахим Раиси също по този начин съумя да поддържа положителни връзки с всички клонове на държавното управление - военни и законодателни - и с мощната теократична ръководеща класа.

Той обаче управлява Иран по време на публичния яд поради влошаващия се стандарт на живот, частично заради глобите и това, което критиците описаха като приоритизиране на бранша защитата пред вътрешните проблеми. В края на 2022 година митинги заляха Иран в продължение на месеци, като дамите сваляха или изгаряха забрадките си, и отрязваха косите си в символ на митинг.

Митингите завършиха в средата на 2023 година, откакто към 500 души бяха убити, когато силите за сигурност се намесиха, с цел да разпилян митингите, съгласно задгранични правозащитни организации. Седем души бяха екзекутирани за присъединяване си в размириците. Мисия на Организация на обединените нации за определяне на обстоятелства заключи през март тази година, че Иран е направил закононарушения против човечеството при репресиите, в това число убийства, изтезания и изнасилвания.
Нови конфронтации 
Раиси не се свени и от интернационална борба. Ядосан от позицията на Съединени американски щати по отношение на JCPOA, той разгласи, че Иран ускорява нуклеарната си стратегия, само че че не се интересува от бомби. Съвсем неотдавна Ебрахим Раиси преведе Иран през опълчване с Израел, до момента в който двете страни се бориха за безмилостното нахлуване на Израел против Газа, което към този момент наближава осмия месец.

Иран беше открит в своето наказание на бруталните офанзиви на Израел против палестински цивилни, както и неговите районни съдружници в така наречен „ ос на съпротивата “ против Израел. В началото на април постройката на иранското консулство в Дамаск беше атакувана при удар, за който беше упрекнат Израел. Убити бяха седем души, в това число върховен пълководец и неговия заместител.

В продължение на съвсем две седмици всяко изявление на Раиси беше обект на интензивно наблюдаване, до момента в който светът очакваше отговора на Техеран. На 15 април Иран стартира добре премислена офанзива, която съгласно основния боен представител на Израел Даниел Хагари, включва повече от 120 балистични ракети, 170 дрона и повече от 30 крилати ракети, като множеството са прихванати отвън границите на Израел. Съобщава се за незначителни вреди в някои региони на Израел и офанзивата докара до алегоричен отговор.

Регионалното съревнование сред Иран и Израел може да се види и в Сирия, където Израел е подхванал голям брой офанзиви през годините, видимо ориентирани против иранския боен потенциал там. Иран поддържа близки връзки със Сирия от години, подкрепяйки президента Башар ал-Асад, откогато той подреди принудителен отговор на мирните митинги през 2011 година, довели до 13-годишна революция. С военна и тактическа поддръжка, Иран разшири въздействието си в Сирия, до момента в който съюзената ливанска формация Хизбула също укрепи силите на Асад.

Между продължаването на откритата външна политика и навигирането в нови борби на вътрешния и интернационалния пазар, Раизи се оказа спорен президент. Въпреки това, мощните му връзки на всички равнища в иранския хайлайф също, го направиха мощен кандидат за втори мандат и евентуално за най-високия пост в страната - този на висш водач.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР