В нощта на 30 август 2023 г. почина Константин Петков

...
В нощта на 30 август 2023 г. почина Константин Петков
Коментари Харесай

Почина общественик и голям приятел на Русия


В нощта на 30 август 2023 година умря Константин Петков Пеев

Целият му живот е обвързван с партийна, научна и социална активност. През 1970-1979г. той учи в Ленинградския държавен университет „ А. А. Жданов ", в същото време управлява партийната организация на Генералното консулство на България в Ленинград. По-късно дълги години работи като секретар на областен комитет на Българска комунистическа партия, завеждащ отдел в Градския комитет на Българска комунистическа партия, началник на научно-практическа група по физика, химия и минералогия в Българска академия на науките.

През 1988-1990г. е представител на град София в Дома на руската просвета и просвета. В интервала 1990-1997г. е съветник на редица публични организации по въпросите на науката и образованието. От 2010 година е част от екипа на Руския културно-информационен център в София, като има своя безценен принос за развиването на руско-българските връзки.



Константин Пеев е почетен с почетния знак на Россотрудничество „ За дружба и съдействие ", през 2018 година - със знака на Министерството на външните работи на Руската федерация „ За взаимоотношение ", през 2023 година - с медала на Россотрудничество „ За подсилване на мира, дружбата и съдействието ". Последната премия по този начин не бе му връчена.

Човек, който в действителност обичаше България и правеше всичко допустимо за подсилване на другарските връзки сред България и Русия, последните години работеше в Руския културно-информационен център в София (Русский дом в Софии).

Агенция КРОСС изрича своите най-искрени съболезнования на роднините и околните на умрелия!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР