В нощта на 24 срещу 25 декември се отбелязва раждането

...
В нощта на 24 срещу 25 декември се отбелязва раждането
Коментари Харесай

Древен и църковен празник се сливат в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа


В нощта на 24 против 25 декември се отбелязва раждането на Исус Христос.

 

Според друго нареждане на календара – в Сърбия и Русия да вземем за пример това се случва на 6 против 7 януари. Библейският роман гласи, че Богородица ражда Исус в пещера край дребното градче Витлеем на границата сред две хилядолетия. Ангели споделят на пастирите, които прибират стадата си в същата пещера, че се е родил Син Божий.

 

А ярката Витлеемска звезда демонстрира на тримата източни мъдреци къде тъкмо да открият Мария Богородица, Йосиф и дребния Исус, с цел да се поклонят и да му поднесат златни блага.

От мъдреците юдейският цар Ирод научава за раждането на детето, което е опасност за властта му. Според библейския роман, той подрежда да бъдат убити всички мъжки чеда. Семейството на Мария и Йосиф, и новороденият Исус е предизвестено и съумява да избяга в Египет, където живее до гибелта на Ирод.

 

В същата нощ на 24 против 25 декември съгласно остаряла традиция по днешните български земи къщите се обикалят от коледари. Коледуването е доста по-старо от описа за Рождество. Празнично облечените млади мъже и момчета вървят от врата на врата и пеят обредни песни с разнообразни претекстове, а стопаните ги подаряват с пари, сланина, фасул и вино. Те стартират своята подготовка още от Игнажден.

 

Времето, в което момците пеят пред домовете на хората е от среднощ до изгрев слънце на Коледа. Смята се, че по този метод светът се преражда, а хаосът, който царува в близост се трансформира в космос. Коледарските групи се състоят от 10-15 души (само мъже) и постоянно потеглят в източна посока.

 

Водачът на групата се явява медиатор сред мъртвите и живите, остарялата и новата година.

Според традициите той би трябвало да е в разцвета на силите си и да е доста говорлив, с цел да благославя и желае здраве и триумф през годината.

Източник: Уикенд



 
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР