В никакъв случай не бихме искали да замразяваме минималната работна

...
В никакъв случай не бихме искали да замразяваме минималната работна
Коментари Харесай

Валери Белчев: Не бихме искали да замразяваме минималната работна заплата

В никакъв случай не бихме желали да замразяваме минималната работна заплата. Това съобщи служебният финансов министър Валери Белчев в студиото на “Бизнес.БГ “. Повод за неговото изявление е абсурдът сред синдикатите и работодателите от последната седмица, обвързван с определянето на минималната работна заплата.



Белчев се въздържа от коментар по отношение на настояването на синдикатите, които упорстват за 760 лева минимална заплата. Той добави, че не би трябвало да се стига до такава степен, че компаниите да не са в положение да заплащат заплатите и разясни, че това е въпрос на един доста тъничък баланс, който ще се реализира след аргументирани договаряния с работодателите, синдикатите, съобразявайки се с опциите на националната стопанска система.

" Критиките и полемиките към бюджета имат по-скоро политически темперамент " - по този начин министърът отговори на въпроса " кой е най-големият пропуск на бюджета сега " и добави, че той се извършва обикновено, по думите му приходните организации работят добре и няма изненади.

По отношение на недоволството на бизнеса, синдикатите, ресторантьорите и туроператорите, Белчев съобщи, че митингите не са свързани наложително със структурата на бюджета.

" Нека не забавяме, че преживяхме и продължаваме да живеем в една изключителна обстановка, имаме извънредно тежка здравна рецесия. Случиха се и динамичности в областта на енергетиката, цените доста пораснаха. Актуализация беше направена, с цел да не се счупи макрорамката. Не можем да си позволим да харчим нещо, което нямаме. В същото време най-важните неща да са обезпечени - да вземем за пример, имунизациите, кислородът за болните ", разяснява служебният министър на финансите Валери Белчев.

Белчев добави, че спомагателна актуализация на бюджета до края на годината не е нужна. По думите му " нещата не са толкоз зле в стопански проект, в действителност даже ние ще маркираме растеж тази година ". Прогнозите на финансовото министерство са следващата година да бъде маркиран по-голям растеж.

Служебният министър отхвърли да разяснява бюджетната рамка за идната година с аргумента, че с цел да бъде импортиран бюджет, би трябвало да има парламент. Той добави, че сега " няма юридически индивид, който да може да обработи този бюджет ".

" В момента вършим симулации на разнообразни политики, които можем да интегрираме вътре, само че ще ги споделяме тогава, когато му пристигна времето, когато сме уверени, че има изясненост в политически проект ", съобщи Валери Белчев.

Цялото изявление може да гледате във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР