В неотдавнашните учения в Южна Корея танкове Т-80У действаха съвместно

...
В неотдавнашните учения в Южна Корея танкове Т-80У действаха съвместно
Коментари Харесай

Руски Т-80 се срещна с американски Abrams на учения

В неотдавнашните учения в Южна Корея танкове Т-80У действаха взаимно с американските М1А2. В мрежата се появиха фотоси и видеоматериали, запечатали бойните машини една до друга.

Машините споделиха бойните редици, с цел да отработят дружно отразяване на офанзива на конвенционален съперник.

За първи път тези два танка, разполагащи с газотурбинни мотори, се срещат през февруари 1993 година на ревюто IDEX-93 в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, отбелязва " Российская газета ", предава Russia Beyond.

За съветската машина това ревю става първата открита проява на неповторимите ѝ ходови благоприятни условия. Именно след него към името на съветските танкове се закрепя прозвището " летящи ". " Осемдесетката " се движи по полигона, правейки голям брой скокове и предизвиквайки екстаз измежду публиката на трибуните.

Когато Аbrams пробва да повтори " трика " на омската машина, той се сблъсква с крах: танкът се обръща встрани и изпада от надпреварата.

Следващата страна, в която се срещат Т-80У и М1А2, е Швеция. През 1993 година там избират с какво да заменят остарелите машини във войските си. За правото да служат в армията на скандинавската страна се борят още френският Leclerc и немският Leopard-2. Както се чака, изборът пада на последния.

Същевременно обаче шведските военни означават високата надеждност на съветския кандидат, положителната му маневреност, мощната бронезащита, опцията да употребява управляемо ракетно въоръжение. И с съображение подлагат на критика незадоволителната успеваемост на нощните прицели.

След пет години съветските и американските танкове вземат участие в търг в Гърция, където с изключение на Leclerc и Leopard се явяват още британският Challenger-2 и украинският Т-84.

По скоростните си характерности Т-80У още веднъж се оказа най-хубавият - при марш на 1000 км показва скорост до 80 км/ч.

Като цяло съветският Т-80 превъзхожда съперниците си по надеждност, опция за поправки, просто асимилиране, само че се отбелязва потребността от доработка на хидрообемната предавка, която излиза от строя, както и по-нататъшното рационализиране на системата за ръководство на огъня, както и основаването на нов нощен прицел. Впоследствие тези дефекти са отстранени.

Abrams показва нееднозначни резултати, защото при превъзмогване на стена с височина от метър командирът на машината получава контузия, а на разнообразни стадии от надпреварата моторът излиза от строя и се постанова да бъде демонтиран.

По време на стрелбите не е видяно и някакво предимство над немските и френските машини. В резултат Гърция избира Leopard-2.

Южна Корея от своя страна получава Т-80У през 1996 година, като военните на страната и до през днешния ден правят оценка високо изключителните характерности на съветските машини с " реактивни " мотори.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР