В неотдавнашна публикация в блога си Елизабет Маккол, член на

...
В неотдавнашна публикация в блога си Елизабет Маккол, член на
Коментари Харесай

Член на управителния съвет на ЕЦБ критикува предложените от ЕС крипто регулации

В неотдавнашна обява в блога си Елизабет Маккол, член на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), разкритикува препоръчаните от Европейския съюз регулации за криптоактивите, заявявайки, че те не са задоволителни и че е належащо да се засилят защитните ограничения, с цел да се обзет съответно рисковете.

По-късно този месец се чака Европейският парламент да гласоподава по законодателството за пазарите на криптоактиви (MiCA), считано за значим ход по отношение на крипто регулациите. Въпреки това, Маккол твърди , че да се разчита само на MiCA и новия Базелски стандарт би било несъответстващо.

Според нейната позиция е належащо да се наложат по-строги отговорности и засилен мониторинг на значимите снабдители на крипто услуги. Маккол означи, че актуалните разпореждания на MiCA не съумяват да адресират съответно нито един от тези аспекти.

За да се обезпечи по-добър надзор и наблюдаване върху крипто бранша тя предлага приемането на нови количествени индикатори, които регистрират спецификите на бизнеса, като да вземем за пример размер на търговията за платформите за търговия или активи под настойничество за попечителските предприятия. Този метод би разрешил по-прецизен и ефикасен контрол на крипто пазара.

Маккол също така акцентира, че скалата за доставчиците на услуги, свързани с криптоактивите, подбужда угриженост. Дори Binance, най-големият състезател крипто пазара, който може да се похвали с към 28-29 милиона дейни консуматори в международен мащаб, евентуално няма да покрие критериите за систематизиране като важен в границите на Европейски Съюз.


 


Например, крахът на до неотдавна функциониращата крипто борса FTX не би бил сметнат за заслужаващ внимание заради структурата на компанията.

Поради това праговете би трябвало да се мерят на равнище група, а не на равнище обособен индивид, като се има поради сложността на интервенциите.

Накрая, Маккол акцентира смисъла на идентифицирането на спорове на ползи в цялата група и в обвързваните субекти. Това ще подсигурява, че надзорът и регулирането са ефикасни и че рисковете, свързани с крипто активите, се ръководят вярно.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР