В него тя настоява да отпаднат текстове в проектозакона за

...
В него тя настоява да отпаднат текстове в проектозакона за
Коментари Харесай

Внимание! Жизненоважно От Мая Манолова За Толкова Много Българи! Не Им Се Вярва, Болничните Пътеки Ще

В него тя упорства да отпаднат текстове в проектозакона за бюджета на НЗОК за 2018 година, с които на процедура се вкарва мораториум върху сключването на контракти от лечебните заведения по нови клинични пътеки.

„ Още един път бих желала да обърна внимание, че в случай че възбраната за подписване на контракти на лечебните заведения с НЗОК за нови действия бъде призната, това ще докара до финансова неплатежоспособност на доста от лечебните заведения, множеството от които общинска благосъстоятелност, които и все още са на ръба на оцеляването “, написа в документа на омбудсмана до депутатите.

Мая Манолова е безапелационна, че от това ще пострадат пациентите от съответните райони, лишени от достъп до болнична здравна помощ, както и правата на работещите в областта на опазването на здравето там. Освен това „ мораториумите всъщност не разрешават нововъведенията. Ако всички сме съгласни, че здравната система се нуждае от смяна, то по какъв начин може да бъде реализирана такава, посредством мораториум върху смяната “, аргументира се публичният бранител.

Омбудсманът възразява и против въвеждането на ограничавания върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени артикули, с ново интернационално, непатентно название, без да е планувана опция за изключения.

„ Считам, че това ще сътвори действителен риск пациенти със обществено значими, включително злокачествени болести, да останат без жизненоважно за тях лекуване, изключително в случаите, при които новото лекарство е само и няма равностойна опция “, добавя Мая Манолова.

„ Като народен омбудсман разбирам и поддържам нуждата от усъвършенстване на разноските на НЗОК, само че считам, че това би трябвало да стане посредством ефикасен надзор, а не по най-лесния метод и за сметка на правата на пациентите “, безапелационна е тя.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР