За момента има само четири сигнала за нарушаване на изборното

...
За момента има само четири сигнала за нарушаване на изборното
Коментари Харесай

Стоянов: Сигналите за нарушаване на изборното законодателство засега са само четири

За момента има единствено четири сигнала за нарушение на изборното законодателство и на политическите права на жителите. Два от тях са свързани с вероятно пазаруване на гласове, а останалите – за други нарушавания, свързани с изборния развой.

 

Това сподели служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов при започване на Национално заседание за идните избори на 9 юни. То се организира в постройката на Главна дирекция „ Национална полиция “.

Съставени са шест предупредителни закона от Закона за Министерство на вътрешните работи (МВР). Няма формирани досъдебни производства, сподели още министърът.

Водещ принцип в работата на Министерство на вътрешните работи е одобряването на върховенството на закона и взаимоотношението с гражданското общество. Наша отговорност е гарантирането на сигурността и опазването на публичния ред, за спокойното протичане на изборите за Народно заседание и членове на Европейския парламент, разяснява Стоянов. Важно е да създадем оптимална организация за осъществяването на главните задания, които ни предстоят в интервала на подготовката и произвеждането на изборите, добави той.

По думите на Стоянов още през април е почнала подготовката в Министерство на вътрешните работи за изборите, като е основан действен щаб с началник и.д. основен секретар на министерството. Има и основана организация за „ реализиране на дейно обобщаване и продан на информация, който ще се прави онлайн в границите на географската осведомителна система „ Изборни процеси “. Интерактивната карта е нещо ново, което въведохме за първи път предходната година на локалните избори, разясни министърът. Тя ни дава опция във всеки един миг, в действително време, да наблюдаваме къде, какви и какъв брой сигнали има, надлежно да взимаме нужните управнически решения за пренасочване на сили и по този метод да избегнем обстановки, при които вероятно може да има пазаруване на гласове, добави той. Създаденото национално междуведомствено звено сред прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) е с съществена задача да реализира цялостната съгласуваност и взаимоотношение сред институциите, акцентира министърът. Той увери, че Министерство на вътрешните работи ще покаже, че е деполитизирана система и „ всевъзможни опити за внушения в друга посока ще покажат своята неплатежоспособност “. По думите му като „ наше “ Министерство на вътрешните работи може да бъде наречено единствено от българските жители, а не от политици.

Оптимизираме наблюдението и контрола над „ лица, представляващи интерес и лица, за които имаме информация, че са взели участие в пазаруването и продаването на гласове на предишни избори “, съобщи заместник-главен секретар на Министерство на вътрешните работи Димитър Кангалджиев. Обръщаме особено внимание на сигнали и на постъпваща оперативна информация за шефове, притежатели на търговски сдружения или други работодатели, които пропагандират или принуждават свои чиновници да гласоподават не по свое разбиране, разясни още той по отношение на така наречен корпоративен избор.

Според Елена Каракашева, заместител на и.д. основен прокурор, работещите във Върховна прокуратура са добили експертиза и са основали нужната организация за противопоставяне на „ всевъзможни прояви, които биха опорочили по някакъв метод политическите права на жителите, както и вота, който те ще подават “. Тя увери, че ще бъдат употребявани всички законови механизми, с цел да се реагира на всяка незаконосъобразна демонстрация.

За подхванати ограничения по отношение на изборите увери и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев, оповестява Българска телеграфна агенция. В организацията също е основан действен щаб, планувани са и спомагателни средства за командировки на чиновници, образувани са и дежурни екипи за 8 и 9 юни, изброи той. Засилена е оперативно-издирвателната активност за придобиване на настояща информация за закононарушения против политическите права на жителите, осведоми Тончев. По думите му е увеличена и активността по контраразузнаването за невмешателство и опит за въздействие на „ непознати служби или субекти “. Той изясни, че ще има и краткотраен пост за приемане на изборните резултати от секциите отвън страната. Относно машините за гласоподаване Тончев сподели, че е основана нужната организация за инспекция на надлежността на профилираните машини за гласоподаване.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР