В неделя в Силистра беше отбелязан температурен рекорд, а времето

...
В неделя в Силистра беше отбелязан температурен рекорд, а времето
Коментари Харесай

Климатологът проф. Георги Рачев: Това е най-сухата есен за последните 50 години


В неделя в Силистра беше маркиран температурен връх, а времето в Западна България влиза в съревнование за най-сухата есен. Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев по отношение на необикновеното топло време за есента и за това каква е предстоящата зима.

Проф. Рачев регистрира, че температурите са доста по-високи от естествените за този интервал на годината.

„ Дори в Западна България междинните денонощни температури са по-високи и съвсем два пъти повече от естественото. Вместо да бъдат сред 5 и 8 градуса, колкото са междинните ноемврийски температури, те сега са съвсем два пъти по-високи “, сподели проф. Рачев пред Фокус.

Климатологът добави, че в неделя е маркиран температурен и връх. „ Североизточна България е доста податлива на южния вятър и в Силистра температурата доближи съвсем 30 градуса. Това е връх от 70 години. Веднага желая да кажа, че преди 70 години никой не е приказвал за световно стопляне, а отново е имало върхове. Те са за това понякога да се усъвършенстват. Няма нищо неестествено “, разяснява още климатологът.

По думите му интервалът на доста високи температури продължава много време и Западна България стартира да влиза в съревнование за най-сухата есен през последните 50 години. „ Времето стартира да се приближава до топ пет на най-сухите есени, следени в Западна България. Има места, в които не е валяло от 100 дни. В горния почвен пласт на дълбочина 30-50 см на практика няма влага. Това към този момент не е добре. Още повече, че това топло време ще продължи може би най-малко още две седмици. Поне такива са средносрочните прогнози до този миг “, добави проф. Рачев./novini.bg

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР