В неделя сутринта търговският кораб Шюкрю Окан беше спрян от

...
В неделя сутринта търговският кораб Шюкрю Окан беше спрян от
Коментари Харесай

Собственикът на кораба, по който руснаци откриха огън: Търсили са скрити военни или оръжия

В неделя сутринта комерсиалният транспортен съд „ Шюкрю Окан ” беше спрян от съветския боен съд „ Василий Биков ” в интернационалните води на Черно Море. На борда му от хеликоптер се качиха съветски военни, с цел да ревизират дали няма муниции или друга военна помощ за Украйна.

Какъв е бил курсът на „ Шюкрю Окан ”? Корабът потегля от град Халкида в Гърция. Край Истанбул презарежда с гориво, а екипажът се сменя. След това плавателният съд потегля през Босфора, с цел да стигне до зоната за закотвяне край румънския град Сулина. Преди това обаче е пресрещнат от съветския „ Василий Биков ”. Били са създадени предупредителни изстрели и корабът е спрян. Точните GPS координати бяха предоставени на NOVA от притежателите на кораба. Локацията е на към 140 километра от българския бряг.

Имало ли е съветска пукотевица по търговски транспортен съд?

Собственикът и оператор на „ Шюкрю Окан ” е Исмаил Окан. По-рано през днешния ден екип на Нова тв съумява да се свърже с него. Той споделя, че в неделя по време на инспекцията са поддържали връзка с капитана на кораба. Исмаил Окан изясни, че руснаците са се качили на борда от въздуха и са ревизирали всички каюти и пространства, с цел да търсят скрити военни и военна техника. След като нищо такова не е намерено, корабът е освободен.

„ Шюкрю Окан, Шюкрю Окан. Аз съм съветски боен транспортен съд. Моите оръжия - към твоята кърма. Край ”. Това известие чуват в мостика на кораба „ Шюкрю Окан ” в неделя сутринта. Изпратено е от военния транспортен съд „ Василий Биков ” в интернационалните води на Черно море. „ Накарали са капитана да спре моторите и да чака. Капитанът се е изплашил доста, тъй като такива неща в никакъв случай не са се случвали в интернационалните води ”, споделя притежателят на кораба.

Капитанът насочва кораба на запад, с цел да опита да се свърже с турските управляващи и компанията притежател. „ Капитанът сподели, че е имало пукотевица, само че не и по корпуса на кораба. Стреляли са към него, с цел да привлекат вниманието на екипажа, може би. Свързал се е с турските военни, обяснил е обстановката. В този миг съветският транспортен съд се е доближил. Над кораба е пристигнал и хеликоптер, с който са се качили руснаците ”, добавя Исмаил Окан. Започва цялостна инспекция на борда.

„ Проверявали са и паспортите, само че са открили, че всички на борда са турски жители. Около 1 час е траяло претърсването. След това са се качили на вертолета и са освободили кораба ”, изяснява притежателят на плавателния съд. Според интернационалните разпореждания такива инспекции в свободни води са разрешени, в случай че страната, която я прави, се усеща застрашена.

А капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, видя явен опит за заплашване. „ Всяка страна има право, когато са нарушени нейните ползи, да преследва, в това число и търговски кораби. В случая, допускам, че Руската федерация тъкмо с това ще оправдае нейните дейности ”, уточни той.

Окачва се казусът да даде съществено отражение върху бизнеса в района. Според капитан Димитров след този акт застрахователите ще покачат застрахователните такси и ще се оскъпят стоките, които влизат и излизат в нашия регион.

Бившият министър на защитата Велизар Шаламанов позволи, че не е изключено и транспортен съд под български байрак да се трансформира в цел. „ Много по-важно е да бъдат взети нужните ограничения това да не бъде допускано - посредством инструментите на възпиране. Инструменти, с които България разполага не в цялостен размер, само че като част от НАТО и Европейски Съюз има доста по-голям инструментариум, който да употребява ”, сподели той в ефира на „ Здравей, България ”.

От българското Министерство на защитата през днешния ден резервираха безмълвие.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР