В неделя сутринта ирландският шеф Куан Грийни направил оценка на

...
В неделя сутринта ирландският шеф Куан Грийни направил оценка на
Коментари Харесай

Как животът в Европа се обърна с краката нагоре

В неделя сутринта ирландският началник Куан Грийни направил оценка на живота си. Няколко часа откакто английският вестник " Обзървър " написа на читателите си, че храната му ще ги остави " вълнуващо зашеметени и еуфорични ", той към този момент нямаше работа, споделя " Ройтерс ".

Bastible, ресторантът в Дъблин, където той беше основен готвач, затвори вследствие на растящата опасност от ковид. Грийни, на 27 години, и 13 негови сътрудници останаха без работа.

" Когато получиш страхотна оценка, това всякога е една специфична седмица, а тези седмици се трансформират в страхотни месеци. Това е тревожното, тъй като с това, което се случва, човек се усеща малко спрян в развиването си ", разяснява Грийни, който е работил в световноизвестния датски ресторант Noma, преди да се върне в Дъблин. " Това е доста мъчно да се одобри ", добавя той.

Проблемите на Грийни са образец за метода, по който пандемията от ковид разрушава хотелиерския и ресторантьорския бизнес без значение от размери или триумфи. Работодатели в цяла Европа редуцират работни места с жестоки темпове, а изключителни блокади затварят питейни заведения, заведения за хранене и хотели, изпразват офиси и приземяват самолети.

 Куан Грийни
© Reuters

Куан Грийни

Ще минат месеци преди формалните национални данни да разкрият мащаба на разрушението, само че Международната организация на труда предизвести в сряда, че до 25 милиона работни места по света може да бъдат изгубени, в случай че държавните управления не работят бързо. По време на финансовата рецесия през 2008-2009 година бяха изгубени 22 милиона.

Европейските страни дадоха обещание стотици милиарди евро, с цел да смекчат икономическите последствия от вируса, и разхлабиха някои правила, с цел да може хората по-лесно да получават помощи за безработица и с цел да оказват помощ на фирмите да задържат чиновниците си.

В Италия, епицентърът на рецесията в Европа, страната направи още една стъпка и замрази всички процедури по уволняване, почнали след 23 февруари.

Спестяванията няма да стигнат

В Ирландия министър председателят Лио Варадкар оцени, че 100 хиляди души или даже повече - съвсем 5% от работната мощ - може да изгубят работата си в границите на две седмици, а в петък към 20 хиляди души посетиха бюрата за безработни, с цел да аплайват за помощи.

В Германия, където безработицата доближи исторически ниски равнища, фирмите наводниха локалните управляващи с молби за държавна помощ, с цел да финансират краткосрочна претовареност.

По думите на представител на федералната работа по заетостта има деклариран интерес и от браншове, които нормално не аплайват за такива ограничения.

В Белгия към 30 хиляди компании са кандидатствали за краткотрайни помощи за безработица за съвсем 300 хиляди чиновници, сподели държавен представител. Ако бъде обезпечена, мярката ще разреши на служащи да получават 70% от заплатата си от страната.

Внезапните съкращения, съчетани с все по-големия брой чиновници, които може да не покриват толкоз елементарно критериите за помощи за безработица, значат, че не всеки ще бъде предпазен.

Над 100 хиляди чиновници в Испания бяха съкратени поради ковид, а общият брой може да доближи 1 милион души, разяснява ръководителят на един от най-големите испански синдикати.

В центъра на Барселона Алехандра Паола Карера, на 27 години, е обезпокоена, че няма да дава отговор на критериите за държавна поддръжка, тъй като е почнала да внася осигурителни вноски през юли предходната година.

" Спестяванията няма да ми стигнат за повече от месец ", счита Карера, която е работила като офис админ и е изгубила работата си в понеделник. " Живея чартърен дружно с още трима души и всички сме в идентична обстановка - краткотрайно наети и преди малко уволнени ".

Спестяванията няма да стигнат

Самотната майка Вивиана, също от Барселона, е изправена пред предизвикването да устоя себе си и тригодишната си щерка, откакто изгубила работата си в организация за недвижими парцели.

" С това, което завоювах от последните си дни на работа, няма да мога да си заплащам наема, водата или която и да е друга сметка ", споделя 31-годишната жена. " Не знам какво ще върша. Ще приема каквото и да намеря, тъй като съм самотна майка и щерка ми зависи от мен ", добавя тя.

В Полша, която се радваше на рекордно ниска безработица, загубите на работни места са изключително сложни за по-младите хора, привикнали с това да имат благоприятни условия.

Никуаз Кемп, на 23 години, студентка във Варшава, изгубила работата си в един от най-хубавите хотели в града, откакто четири години била сервитьорка и барманка там.

" В момента даже не наемат никакъв личен състав ", споделя тя. " Мисля, че за студентите това беше потрес, тъй като в един миг имахме работа, имахме часове в университета и бяхме заети, а в идващия нямаме нищо ".

Без ипотека или деца Грийни, ирландският готвач, споделя, че има шанс, че към този момент може да претърпява с помощите за безработица и да употребява спестяванията си, в случай че се наложи.

Той възнамерява да прекара време със фамилията си и да научи " милионите неща ", които работата в натоварена кухня не му е разрешавала. " Оставам доста положително надъхан ", споделя той.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (753)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР