В неделя Хърватия забрани влизането на сръбския президент, който планираше

...
В неделя Хърватия забрани влизането на сръбския президент, който планираше
Коментари Харесай

Хърватия спря посещение на сръбския президент в страната

В неделя Хърватия забрани влизането на сръбския президент, който планираше да посети най-големия концентрационен лагер от Втората международна война в страната, оповестяват локални медии.

Позовавайки се на източници, близки до хърватското държавно управление, загребският всекидневник „ Jutarnji Iist “ заяви, че Александър Вучич е желал да посети лагера Ясеновац и региона на Покрач, без да осведоми хърватските управляващи, само че хърватските управляващи са му забранили да го направи.

Хърватските управляващи настояват, че задачата на Вучич, която съгласно тях нарушава дипломатическите протоколи, е да предизвика Загреб, се споделя в отчета.

Вучич реагира на този ход в Инстаграм, като разгласява фотография на концентрационния лагер със известието: " Само вие си вършите работата! Сръбският народ ще живее и в никакъв случай няма да не помни! "

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин разгласи, че страната му ще промени граничната си политика по отношение на хърватските чиновници, като добави, че притежателите на служебни и дипломатически паспорти отсега нататък ще би трябвало да показват повода за визитата си при влизане в Сърбия, заяви анадолската организация.

" Александър Вучич, внук на жертва от Ясеновац, няма право да се поклони пред паметта на стотици хиляди избити сърби, евреи и роми ", съобщи Вулин.

Белград ще вземе решение за подобаващи контрамерки на решението на Хърватия, съобщи външният министър Никола Селакович.

" Това, което е написано в нотата на Министерството на външните работи на Хърватия, с която се не разрешава частно посещаване в Ясеновац на президента на Сърбия Александър Вучич, е освен скандално, само че и ужасяващо, нечувано и необикновено, че се случва след Втората международна война ", сподели Селакович.

Той добави, че държавното управление е изпратило нота до хърватското посолство в Сърбия, макар че аташето по външните работи там е отказал да я получи.

Министърът на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович анулира формалното си посещаване в Загреб поради постъпката на Хърватия, която съгласно нея би била частно посещаване на Вучич в Ясеновац.

Във вторник Михайлович трябваше да се срещне в Загреб с хърватския министър на стопанската система и устойчивото развиване Давор Филипович, като съществена точка в дневния ред на срещата трябваше да бъдат районното съдействие и газовите връзки.

Хърватия забрани влизането на Вучич заради заобикаляне на общоприетите дипломатически протоколи от сръбска страна, съобщи хърватският външен министър Гордан Гърлич Радман.

" Подобно посещаване не е откровено, не е респект към жертвите, а е стимулирано от вътрешнополитически потребности в Сърбия преди образуването на държавното управление ", сподели Гърлич. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР