В най-бурните си години Кийт Ричардс е същинска фурия. През

...
В най-бурните си години Кийт Ричардс е същинска фурия. През
Коментари Харесай

Музикални хроники: Наркотици, обиски, съдебни дела – цял живот Кийт Ричардс се измъква на косъм

В най-бурните си години Кийт Ричардс е същинска хала.

През 80-те той акцентира, че единствено един път е пропущал концерт на групата си – по думите му, поради „ негоден бургер “. Все отново в по-скорошните години Stones на два пъти трябваше да трансформират дати за турнета поради него.

Първият път беше през 1998 година, когато Ричардс падна от стълба, търсейки книга в дома си в Кънектикът, и при рухването повреди гръдния си панер и ребрата.

Най-скорошният случай е от 2006-а, когато той падна от палма на остров Фиджи и се контузи в главата, а след това се говореше, че е станало знамение и е спрял опиатите (естествено, единствено временно).

В пъстрия си живот китаристът се е измъквал и от надалеч по-заплетени обстановки. Достатъчно е да напомним заигравките му със закона и със неразрешените вещества през 60-те и 70-те, с цел да се убедим, че прекалено много пъти му се е разминавало на косъм:

1964

Двайсетинагодишният Кийт се сбива с група американци, които наскърбяват Rolling Stones и слагат под въпрос половата ориентировка на групата.

Сценката се случва в ресторант на летище „ Хийтроу “, а един от американците е нокаутиран – само че на Ричардс не са повдигнати обвинявания.

1967

Домът на Кийт в Съсекс е обискиран след сигнал от известния таблоид News of the World.

Полицията открива „ разнородни подозрителни вещества “ и млада дама, облечена извънредно нищожно (по-късно се оказва, че това е певицата Мариан Фейтфул, другарка на Мик Джагър).

 Keith Richards The Rolling Stones

Самият Кийт Ричардс отхвърля да спре включения грамофон в наличието на служителите на реда, само че се съгласява най-малко да понижи малко музиката.

Образувано е дело и китаристът е приет за отговорен, тъй като е разрешил в дома му да се пуши индийски коноп, санкциониран е 500 паунда и е наказан на една година затвор.

При обжалването обаче присъдата е анулирана.

1971

Rolling Stones записват албума си Exile on Main St. в Южна Франция, когато една вечер се стига до лека злополука и обстановката за малко да излезе отвън надзор.

Ричардс вади револвер играчка (взет от сина му Марлън) и го насочва към локалния пристанищен капитан, който вади същински револвер и вика полиция.

Инцидентът е замазан, когато локалният кмет е поканен в къщата на Кийт за вечеря и получава като подарък няколко албума с подпис.

1972

Заедно с Мик Джагър, Кийт е упрекнат в нахлуване над фотограф, само че и в този случай до покачване на обвинявания не се стига.

По-късно през същата година, полицията претърсва вилата на Ричардс във Франция и открива хероин, кокаин, хашиш и други опиати. Кийт и тогавашната му половинка Анита Паленберг по-късно получават условни присъди.

Още през същия месец декември Анита (останала в историята като една от музите на Rolling Stones) е задържана в дома на Кийт в Ямайка още веднъж по обвиняване за опиати.

Актрисата е арестувана в ареста и е пусната, откакто, съгласно слуховете, са изплатени 12 000 $ на „ медиатор “.

1973

Още един път служители на реда откриват опиати в къщата на Кийт Ричардс, този път в Лондон.

Намерени са освен хероин, метадон и фармацевтична везна, само че и нелицензирани антична пушка и револвер.

Звездата от Stones още веднъж се разминава единствено с санкция и още същата вечер взема решение да отпразнува леката присъда, като подпалва стаята си в лондонски хотел.

През идващия месец той и Анита се измъкват от различен пожар – който унищожава вилата им в Съсекс.

1975

Кийт е задържан в Арканзас за нелегално притежаван нож, само че по-късно делото е прекъснато.

1976

Кийт катастрофира с колата си на автомагистралата след концерт на Stones в Стафърд.

Полицията открива „ подозрителни вещества “ в колата и в якето на музиканта.

Впоследствие в съда Ричардс се измъква с изказванието, че якето може да е принадлежало на всеки от членовете на Stones или на някой от антуража им.

Затова му се разминава с 1000 паунда санкция за владеене на кока, само че обвиняванията за владеене на LSD остават недоказани.

1978

Кийт и Анита Паленберг за следващ път са хванати с опиати, този път в Канада.

Ричардс е упрекнат в преместване на 22 грама хероин, за което законът планува най-малко 7-годишна присъда. Анита е упрекната в преместване на хероин и хашиш.

Започва дело, което е отсрочено с два дни по комична причина – Кийт не се явява в съда и по-късно изяснява, че просто е чакал панталоните си да излязат от сушилнята.

Съдията показва изненадата си от обстоятелството, че „ персона с подобен статут има единствено един чифт панталони “.

В последна сметка китаристът на Rolling Stones е приет за отговорен и получава условна присъда, а съдията му подрежда да продължи да лекува хероиновата си взаимозависимост в Ню Йорк.

Ричардс се съгласява и да взе участие в благотворителни концерти. През идващите три години той се подлага на лекуване от зависимостта си под заплахата от по-сериозни наказания. През 1983-та пък се дами за Пати Хансен точно на 40-ия си рожден ден.

Доста години по-късно, през 2006-а, музикантът съобщи, че е спрял да приема опиати, само че не по здравословни аргументи, а просто тъй като счита, че не са задоволително мощни за неговия усет.

Не след дълго изникна и фамозната история, че Китй Ричардс е изшмъркал праха на умрелия си татко. По-късно това беше отречено, след което още веднъж доказано. До през днешния ден паметната рок легенда продължава да отхвърля, че прахът на мъртвеца е бил разбъркан с кокаин – само че необятната аудитория надали в миналото ще бъде сигурна каква е истината.

Каквото и да му се случи оттук насетне, 78-годишният Кийт като че ли от дълго време е надминал котешките девет живота – и несъмнено, индиферентно приготвя нови концерти със Stones.

А както гласи една известна смешка, би трябвало доста да внимаваме какъв свят ще оставим за него, откакто всички останали приключим житейския си път.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР