В най – близки срокове Министерство на външните работи ще

...
В най – близки срокове Министерство на външните работи ще
Коментари Харесай

МВнР още умува какво да прави със сградата на руското консулство във Варна

В най – близки периоди Министерство на външните работи ще вземе решение по отношение на бъдещото функционално предопределение на постройката, където се обитаваше съветското консулство във Варна. Това излиза наяве от отговор на външния министър Мария Габриел във връзка депутатско запитване по отношение на ориста на зданието.

Народните представители Стела Николова и Ивайло Митковски оферират постройката, в която се обитаваше Генералното консулство на Руската Федерация във Варна на ул. „ Македония “ 53, да стане градска библиотека.

Депутатите от морската столица питаха външно министерство какви са желанията за бъдещото предопределение на недвижимия парцел, който е държавна благосъстоятелност. Поставиха въпроса дали е допустимо постройката да бъде предоставена на община Варна, с цел да бъде употребена като библиотека и дали страната би подхванала дейности в тази тенденция.

„ Варна е най-големият град Северна България и по Черноморието, както и трети по величина в страната. Същевременно този град има библиотека, която се обитава в постройката на общината, която не има място за това и надлежно тази библиотека се намира в окаяно положение. В рамките на града е налице план за създаване на библиотека, който от дълги години не е напреднал с нито една крачка и няма вяра това да се промени. Едно от най-съществените условия за развиване на обществото и културата е библиотеката, като нейното съществуване е наложителен белег на всеки град. Дори относително дребни градове имат относително положителни библиотеки, само че за жалост не е подобен казусът във Варна. Една от главните аргументи за това е неналичието на постройка, където да се обитава тази библиотека “, се споделя в депутатското запитване.
Имотът е частна държавна благосъстоятелност и все още се ръководи от външното министерство. Срокът на контракта за прилагане на зданието като съветско консулство е изминал тази година.

От отговора на Мария Габриел излиза наяве, че даже и да се вземе решение за даване на парцела за прилагане от Община Варна цялата процедура би трябвало да се осъществя от регионалния шеф.

Припомняме, че през 2016 година беше извършен конкурс за план за постройка на библиотеката. Спечели го холандско архитектурно бюро. Според проектите новата библиотека трябваше да разполага с най-новите софтуерни прелюдия и да има 24-часова система за връщане на книги. По план на партерното равнище са ситуирани рецепция за обслужване на читатели, изложбена зона, център за образование и семинари с шест независими зали, основна концертна зала с 200 места и бистро. Същинските библиотечни функционалности са проведени на горните пет равнища. Предвиден е и под земята паркинг на три равнища за 300 автомобила, както и велостоянки за 200 велосипеда. Цялостната инвестиция бе за 39,7 млн. лв., като от тях 5,5 млн. лв. са за обзавеждане и профилирано съоръжение и 34,2 млн. лв. са за самото строителство.

Разрешително за градеж Общината издаде през 2018 година, само че три години по-късно планът по този начин и не се осъществя и разрешителното изтече. Средства за случването на новото здание по този начин и не се откриха и Варна остана единствено с проекти и очакване за модерна и съвременна библиотека със лична постройка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР