В навечерието на посрещането на Новата 2019 г. Ви представяме

...
В навечерието на посрещането на Новата 2019 г. Ви представяме
Коментари Харесай

Традиционна Станимашка пита с късмети

В навечерието на посрещането на Новата 2019 година Ви представяме обичайната Станимашка пита. Тя може да бъде извънредно вкусна украса на празничната новогодишна софра. Има опция даже тази пита да замести баницата с шансове, а за какво не и да бъде позиционирана паралелно до нея на масата.
Но да не губим повече време в приказки, ето и рецептата:
4 бр. яйца (1 бр. жълтък се оставя за намазване)
1 ч. ч. кисело мляко (или 1 ч. ч. прясно мляко)
1 кубче жива квас
1 с. л. сол
1 с. л. захар
Сирене
Брашно, колкото поеме (обикновено - към 1 кг.)
200 година краве масло
Олио
Начин на подготвяне: Брашното се пресява в бездънен съд. Всичко се смесва поредно. Омесва се до приемане на тесто и се оставя да втаса на топло. Междувременно, се смесват разтопено масло (около 200 гр.) и малко олио.
След като е втасало, тестото се разделя на четири топчета. Всяко от тях се потапя в мазнината и се разпъва с ръце. След това, по този начин завършените кръгове се подреждат един върху различен на авансово готова повърхнина. Всички дружно се режат на четири елементи. Трите от тях се нарязват на по още четири триъгълничета. Четвъртата част се реже на три продълговати линии, които се сплитат в плитка. Тя се навива в кръг и се слага в средата на намазнена тава (или върху хартия за печене).
Нарязаните триъгълници се навиват под формата на кроасан, а като заряд се поръсва сирене. Всеки от навитите детайли се подрежда към плитката в средата на тавата, като ъгълчето в края им би трябвало да е обърнато надолу, с цел да не се разпука и разтвори по време на печенето. От тестото, което е останало при изрязването, се оформят дребни топчици. Те се слагат, като заряд сред навитите във тип на кроасани триъгълници.
Подредената пита се оставя да шупва на топло за към 1 час. След това се намазва с отделения жълтък, подправен с малко олио, и най-после се пече във фурна на 180 градуса - до подготвеност. Късметите се написват авансово на дребни листчета, които се навиват на клечки и се слагат върху питата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР