В навечерието на осмия кино-литературен фестивал Синелибри обръщаме поглед към

...
В навечерието на осмия кино-литературен фестивал Синелибри обръщаме поглед към
Коментари Харесай

Детски филми и събития в програмата на Синелибри

В навечерието на осмия кино-литературен фестивал Синелибри обръщаме взор към будната детска аудитория. Програмата планува цяла поредност от вълнуващи събития и кино прожекции, предопределени както за невръстните фенове, по този начин и за техните родители.

Още на 9 октомври от 16:00 ч. във Френския институт в България ще се състои премиера на анимационния филм „ “, копродукция на Франция и Люксембург. Създаден по претекстове от популярната поредност на писателя Рьоне Госини и карикатуриста Жан-Жак Семпе, филмът на режисьорите Амандин Фрьодон и Бенжамен Масубр беше номиниран за „ Златна камера “ на кинофестивала в Кан и отличен с премия „ Кристал “ за най-хубав филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. Събитието на 9 октомври е предопределено за деца и възрастни и се провежда взаимно с фондация „ Детски книги “. Филмът е дублиран и е подобаващ за фенове над 5-годишна възраст.

На 16 октомври от 18:00 ч. в кино „ Одеон “ Пенко и Сотир Гелеви ще показват красива анимационна творба с мистериозното заглавие „ “. Филмът е формиран от две паралелни истории и съставлява сантиментален роман за странните проявления на любовта и за непредвидените трудности пред нея, чието превъзмогване води до също толкоз непредвидени резултати. Разказва се също и за другарството, за контузиите в детството и техните белези, за скритите стремежи, за неосъзнатия блян към себепознание и за влечението към изкуството. Сценарият е основан по претекстове от произведения на Хайнрих Хайне и Жерар дьо Нервал. Филмът е подобаващ за фенове над 9-годишна възраст.

Отново на 16 октомври, в 17:00 ч., каним всички фенове на непрежалимия френски карикатурист, създател на илюстрациите в славната поредност за дребния Никола, на събитие в негова памет! Специален посетител ще бъде надареният млад аниматор Стефан Войводов. Семпе основава шедьоври на хумора, превъзходно отразяващи умилено-ироничното му усещане за човешките недъзи. Неговата заложба на наблюдаващ, съчетана с необикновен нюх за комичното, го вършат един от най-големите френски карикатуристи от последните 50 години. Събитието ще се състои в Сити Марк Арт Център и ще бъде съпроводено с прожекция на настоящия анимационен филм, въодушевен от историите за дребния палавник Никола: „ Малкият Никола: Какво чакаме, с цел да бъдем щастливи ? “

На 23 октомври в Дома на киното ще отбележим 100-годишнината от рождението на американската актриса и певица Джуди Гарланд , считана за най-хубавата певица от златната епоха на музикалния филм в Холивуд. Събитието планува специфична прожекция на митичната лента „ “ на реж. Виктор Флеминг и показване на новото българско издание „ “ в превод на Жечка Георгиева. Онези фенове, които не са гледали кино лентата до този миг, ще имат неповторима опция да се възползват от мастерирано, цифровизирано копие за огромен екран. Събитието е уместно за фенове над 9-годишна възраст и се провежда взаимно с фондация „ Детски книги “.

В рамките на посочените събития всички екранизирани детски книжки, в това число заглавията от поредицата за дребния Никола, ще се оферират на промоционална цена.

Синелибри 2022 се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ”, Национален кино център, Фонд „ Култура “ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и голям брой съидейници. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

Билети за фестивалните събития можете да закупите отсам: .

Официален уеб страница:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР