В навечерието на Международния ден на щастието (20 март) в

...
В навечерието на Международния ден на щастието (20 март) в
Коментари Харесай

Каква е немската формула за щастие

В навечерието на Международния ден на щастието (20 март) в Германия бяха оповестени голям брой материали, отдадени на това до каква степен са щастливи немците и щастливи ли са въобще. Местните поданици имат неприятна известност в това отношение - те постоянно са недоволни от нещо, мърморят, оплакват се от живота... Което прави още по-изненадващи резултатите от социологическите проучвания, съгласно които 90 на 100 от германците считат себе си за "щастливи хора ". Във всеки случай това демонстрира последното изследване на Европейската комисия. Резултатът е по-висок от този на Европейски Съюз като цяло, където щастливи са приблизително 83 %.

Анкетата включва над 28 хиляди поданици на разнообразни страни в общността. Колкото до заложените въпроси, те имат напълно съответен темперамент: за справедливостта, за правовата страна, за образованието, трудовата активност и опазването на здравето. Крайните резултати са систематизирани и не се отличават съществено за обособените страни. Дори в "най-нещастните " - България и Румъния, към 60% от запитаните считат себе си за щастливи. Има обаче пунктове, по които разликите са доста огромни. В Дания да вземем за пример над 80 на 100 са уверени, че всички техни съграждани имат равни благоприятни условия, до момента в който в Гърция по този начин мислят едвам 18% от жителите.

Но какво въпреки всичко кара немците да се усещат щастливи? По данни на Федералното статистическо ведомство най-важно е положителното здраве. Останалите неща, които са основни за душевната естетика на германците, надалеч не са работата, триумфът или парите (впрочем последните са едвам на 10-о място в рейтинга), а сътрудниците в любовта, фамилията и децата.

Митът за прословутата "бездуховност " на немците, който като че ли се е трансформирал в стандарт, се опровергава и от резултатите от анкетата на известния социологически институт forsa. На въпроса "какво ви прави благополучен " съвсем всеки е дал отговор: на първо място любовта, общуването с приятелите, фамилията.

През 2018-а forsa направи анкета измежду 1230 поданици на Германия на възраст над 14 години. Проучването бе представително, само че не съдържаше единствено съществени въпроси. Неслучайно, анализирайки резултатите от проучването, осведомителната работа presseportal не изнесе в заглавието на обявата си любовта, фамилията или високата заплата, а различен фактор. Оказа се, че над 70 на 100 от немците изпитват щастливо възприятие на надълбоко задоволство, в случай че още веднъж влязат в джинсите, които са им отеснели.

Опит да измерят равнището на щастието вършат и основателите на така наречен Международен показател на щастието (Happy Planet Index). Той регистрира положението на екологията, продължителността на живота, както и субективната задоволеност (или неудовлетвореност) от личното състояние. В този показател Германия, както прочее Швейцария, Япония, Англия, Франция и Норвегия, се подреждат чак в третата и четвъртата десетка.

По-обективна картина дава "Световният отчет за щастието " (World Happiness Report), който всяка година се сформира от Организацията на обединените народи. Неговите критерии са по-сложни и по-разнообразни. При съставянето на рейтинга се регистрират индикатори за благополучието като равнището на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, предстоящата дълготрайност на живота, съществуването на цивилен свободи, възприятието за сигурност и сигурността в утрешния ден, стабилността на фамилиите, обезпечената претовареност, равнището на корупция, както и косвени индикатори за положението на обществото като доверието, великодушието и щедростта. Отчитат се освен статистическите данни - интервюираните от разнообразни страни са длъжни да обозначат върху специфична канара до каква степен щастливи се усещат. През последните години водещи в рейтинга са страните от Северна Европа - Финландия, Дания, Норвегия, Исландия. Колкото до Германия, тя е на 17-а позиция. За съпоставяне, Русия е на 68-о място, а на последното - 133-о, е Украйна - след Сиера Леоне и Шри Ланка.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР