В навечерието на Еньовден - 24 юни, издателство "Милениум" поднася

...
В навечерието на Еньовден - 24 юни, издателство "Милениум" поднася
Коментари Харесай

Книга за тайните на билкарството

В навечерието на Еньовден - 24 юни, издателство "Милениум " сервира на читателите вълшебната книга "Еньовче. 77 1/2 билки, лечителски секрети, фолклорни обреди " от Астра Луна.
В нея ще открием всичко, обвързвано с най-мистичния от българските празници, и ще научим над 100 билкови предписания, препоръчвани от известни наши лечители, билкари, знахари, с които се церят най-разпространените болести.
На читателите ще стане ясно кои са точните 77 1/2 билки, които се вплитат в eньовския венец, за какво се берат на разсъмване и за какво народът ни е вярвал, че те лекуват всички заболявания на света. С какви наричания би трябвало да ги берем и по какъв начин да определим коя билка за кой човек е подобаваща. Ще разберем какво е тяхното приложение при разнообразни заболявания: на дихателната, храносмилателната, отделителната и кръвоносната система, на черния дроб, панкреаса и жлъчката; при недоволства, свързани с костно-ставния и мускулния апарат; при неврологични, нервно-психични и доста други заболявания, някои от които са считани за нелечими. Ще научим също по този начин за кои билки се е считало, че провокират обич или водят до раздяла, че пазят от зли сили и сбъдват стремежи.
Еньовден е един от най-хубавите празници в националния ни календар, който по значение стои паралелно с Коледа, Великден и Гергьовден. За страдание той е уважаван до 40-те години на ХХ век. След това традициите и ритуалите, свързани с него, изпълнени с очаквания за здраве, благополучие и обич, отмират. А е значимо да ги помним и предаваме напред, тъй като те крият необятното богатство на националната мъдрост.
В Източноправославната християнска черква на 24 юни се празнува рождението на свети Йоан Кръстител. Оттам идва и името на националния празник - Еньо или Яне са къси форми на Йоан и Иван. Първоначално празникът съвпадал с лятното слънцестоене - 21-22 юни, по тази причина и доста от обичаите са свързани с култа към слънцето.
"Еньовче " е книга за тайните на билкарството, само че и занимателен алманах, изпълнен с вълшебен истории - за живота на Йоан Кръстител, за битката сред Господ и дявола, за змейове и самовили. Изпъстрена е с поверия, ритуали и гадания, свързани с празника, които ще ни вкарат в приказния свят на предишното.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР