В навечерието на един от най-светлите български празници 1 ноември

...
В навечерието на един от най-светлите български празници 1 ноември
Коментари Харесай

СУ „Св. Паисий Хилендарски“ с патронен празник


В навечерието на един от най-светлите български празници 1 ноември – Ден на националните будители, СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ в Пловдив означи своя патронен празник. В препълнения учебен двор, с изключение на възпитаниците на новаторското приблизително учебно заведение и техните преподаватели, участваха и доста родители и посетители. Сред тях бяха Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив и ученик на учебното заведение, Петранка Калоферова – ръководител на районната синдикална организация към Синдикат на българските учители и районният водач на профсъюз „ Образование ” към КТ „ Подкрепа ” Цило Нейчев.

Тържеството стартира с поднасяне на цветя на барелефа на патрона Паисий Хилендарски на входа на постройката и посрещане на знамето на учебното заведение. Паисий Хилендарски именуван още Отец Паисий, e български национален будител, свещеник и светия, създател на „ История славянобългарска “. Канонизиран за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна черква през 1962 година, той е една от най-значимите персони в българската история. Паисий Хилендарски се е трансформирал в знаме на българското Възраждане с едно от най-великите каузи – основаването на писана българска история.

Музикално-артистичната стратегия на празника стартира със стихотворението „ Отец Паисий “ от Асен Босев в осъществяване на Божидар Гарев и Алина Георгиева, възпитаници от 6 б клас. Детският хор „ Пеещи ноти “ с началник госпожа Ламбрева изпя Химна на учебното заведение. Тържественото слово във връзка патронния празник произнесе шефа на СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ – доктор Ирена Душкова. С доста неспокойствие тя предложения на сцената за одобрение и дългогодишния именит шеф на учебното заведение – Соли Христов, който също бе измежду формалните посетители. Председателят на Регионалната синдикална организация към Синдикат на българските учители Петранка Калоферова прочете приветствен адрес и подари вечнозелено дърво, което учениците да засадят по време на акцията през днешния ден, проведена по случай Патронния празник.

Програмата продължи със стихотворението „ Цветя за вас, будители национални “ в осъществяване на Владимир Христов от 3а клас. Преподавателката Анелия Иванчева извърши родопски национални песни, а Славея Атанасова от 5а клас – „ Стихотворение за будителите “.

Кулминацията на празника  настъпи с концерт на обичаната ученическа групировка „ Илюжън Бенд “ с началник – преподавателят по музика и участник в групата – Иван Даярски. Той показа и състава: Маги и Мими от 8 кл., Бети от 11 кл., Александър от 11 кл., абитуриентката Савина, китаристът на учебното заведение – Боян Петков и гост-вокалистката – госпожа Христина Търновска. С последната ария бе отправено обръщение към преподавателите да се включат в осъществяването, а учениците да проследят кои от тях са се справили най-добре.

След края на музикално-артистичната част, директорката доктор Ирена Душкова връчи грамоти на спечелилите в ученическия конкурс „ С пламъка на Паисий “2023.

Училището „ Св. Паисий Хилендарски “ – Пловдив е притежател на характерен знак на ДАЗД „ Аз подсигурявам щастливо детство “ и е основател на годишна „ Национална самодейност за отбелязване на годишнина от гибелта на  Васил Левски “. Учениците са включени в работа по Национални стратегии на МОН и стратегия „ Еразъм + “. Възпитаниците на СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ вземат участие интензивно в олимпиади, състезания, печелят призови места в общински, регионални и национални надпревари, а учебните тимове по волейбол всяка година реализират призови места на Ученическите игри.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР