В навечерието на 186-тата годишнина от рождението на Васил Левски

...
В навечерието на 186-тата годишнина от рождението на Васил Левски
Коментари Харесай

Президентът Радев откри паметника на Васил Левски в Троян

В навечерието на 186-тата годишнина от рождението на Васил Левски в Троян беше открит монумент с лика на Апостола на свободата. На тържествената гала участва и президентът Румен Радев.

На монумента е сложена и паметна плоча с имената на учредителите на Троянския революционен комитет, основан от Васил Левски. Идеята за построяването на монумент има съвсем 100 годишна история. Но по разнообразни аргументи реализацията се отсрочва. През 2019 се основава ИК, който съществено се захваща със задачата.

" Комитетската активност на Левски е една от значимите негови действия, тук в Троян е намирал доста топъл банкет, доста пъти е идвал, дори тук има два революционни комитета, единият е Троянския, другият Монашеския на Троянския манастир ", описа Венелин Ангелов, съпредседател на ИК.

Средствата за създаване на монумента са главно от дарения. Марая е ученичка в 5. клас и е добра биатлонистка. С откровено предпочитание подарява 100 лв., които е спечелила от надпревари.

" Една вечер си седяхме у дома и тате ми говореше, че може би ще има монумент, обаче няма да доближат парите и на мен ми пристигна концепцията да дам колкото пари имам ", сподели Марая.

" Процесът на съучастничество на троянци в тази концепция беше не по-малко значим от самия монумент “, съобщи Донка Михайлова, кмет на Троян.

На тържествената гала, която събра доста хора, участва и президентът Румен Радев.

" Искам да изкажа дълбока признателност най-много към младежите на Троян, за вашата впечатляваща съпричастност - в нелеки времена на политическо разделяне вие показахте по един неоспорим метод и дадохте урок, че България би трябвало да е обединена, когато става въпрос за значими национални дела ", сподели Радев.

Паметникът е основан от Борис Борисов и беше осветлен от Ловчанския митрополит Гавриил.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР