В Народното събрание бе внесен проект, наречен закон за административно

...
В Народното събрание бе внесен проект, наречен закон за административно
Коментари Харесай

Нов закон въвежда тежки изисквания в търговията и потреблението на горива

В Народното събрание бе импортиран план, наименуван закон за административно контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Той планува основаването на указател към икономическото министерство на компаниите, които търгуват на едро и дребно, складират или транспортират горива. За да бъдат регистрирани, те ще би трябвало да отговорят на условия за висок уставен капитал и да дават банкови гаранции, а шефовете им да отговорят на учебен и трудов ценз.
Законът вкарва избрания на типовете действия и обекти, като бензиностанция и вътрешен обект - подобен, от който се зареждат горива за лично ползване. Вътрешните обекти, така наречен ведомствени такива, ще би трябвало да дават отговор на всички условия за бензиностанция, а ползвателите им да покрият условията за търговци на дребно, включително най-малък капитал и даване на поръчителство. Заедно с това категорично се не разрешава продажбата на гориво посредством зареждане на транспортно средство по различен метод с изключение на от бензиностанция. Санкциите за търговците и потребителите при неспазване на наредбите на закона са тежки, като включват и конфискуване на транспортни средства, без значение чия благосъстоятелност са.

Вносителите на плана са група народни представители от на практика всички парламентарни групи. В претекстовете си те се аргументират с нуждата от справяне със сивия бранш, заемащ забележителна част от пазара съгласно способените ведомства. Също по този начин са изтъкнали и неспособността на в този момент настоящите закони да лимитират многочислените злоупотреби.

Остава открит въпросът до каква степен откритите злоупотреби при продажбите на горива се дължат на пропуски в законите или на неналичието на надзор по тяхното съблюдаване и използване от страна на институциите. Добавянето на нов закон към множеството други, регулиращи и натоварващи бранша, мъчно ще способства за понижаване на сивия бранш, в случай че институциите, които наблюдават за използването му, са безсилни и неработещи.

Фирма Дизелор разяснява, че сигурен резултат от превръщането на този план в закон ще бъдат утежненията за добросъвестните участници на пазара. По-големите търговци ще покрият по-лесно условията, до момента в който за дребните такива нарастването на разноските ще е доста и даже непостижимо. От компанията сигнализират, че това ще ограничи конкуренцията, а по всяка възможност ще накара част от търговците и потребителите да преминат в сивия бранш, в опит да оцелеят. Увеличените разноски безспорно ще намерят отражение и в цените на горивата, плащани от крайния консуматор.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР