В началото на тази година Пентагонът е разполагал с 3708

...
В началото на тази година Пентагонът е разполагал с 3708
Коментари Харесай

САЩ разполагат с 5428 ядрени бойни глави, 100 от които са в бази в Европа

В началото на тази година Пентагонът е разполагал с 3708 оперативно ситуирани и аварийни нуклеарни бойни глави с мощ от 5 до 455 килотона. Тази оценка е направена на страниците на Бюлетина на атомните учени (брой май и юни) от Ханс Кристенсен, шеф на Програмата за нуклеарна информация към Федерацията на американските учени, и неговия сътрудник Мат Корда, предава БГНЕС .

Други " към 1720 бойни глави са отписани и чакат ремонт " в завода Pantex в Тексас, " което прави боеприпас от 5428 нуклеарни бойни глави ", споделят специалистите.
Според тях " 1744 бойни глави са ситуирани, а други 1964 са в запас и на склад ". " От разположените бойни глави 400 са инсталирани на междуконтинентални балистични ракети (МБР), 944 са на балистични ракети, изстрелвани от подводници (БРПЛ), 300 са в бази на стратегически бомбардировачи на територията на Съединени американски щати, а други 100 тактически нуклеарни бомби са в бази в Европа ", акцентират Кристенсен и Корда. Според оценките 24 американски нуклеарни оръжия са съсредоточени в бази в 11 американски щата и пет европейски страни.

Ядрената триада

Според специалистите на федерацията, Военновъздушни сили на Съединени американски щати експлоатират 400 МБР, ситуирани на силози Minuteman III. Те носят по една бойна глава с мощ 300 или 335 килотона, само че " могат да носят и две или три бойни глави с без значение ориентиране ". Ракетите са в подготвеност в базите в Майно, Северна Дакота, Малмстрьом, Монтана, и Франсис Уорън, Уайоминг. Други 50 бойни глави са в подготвеност: при нужда те могат да бъдат неотложно задействани с балистични ракети.
Ракетите Minuteman, влезнали в приложимост през 70-те години на предишния век, са минали през няколко модернизации, които са удължили живота им до 2030 година, обявиха Кристенсен и Корда. Пентагонът възнамерява да ги размени с МБР от последващо потомство, които към момента не са получили име. Закупуването ще включва 659 ракети - 400 от които ще бъдат ситуирани, а останалите ще се употребяват за периодически тестови изстрелвания и като аварийни - на стойност от 93,1 милиарда до 95,8 милиарда $, без да се включват разноските за създаване и произвеждане на нова бойна глава W87-1 за ракетите, които ще костват на Министерството на финансите още 14,8 милиарда $. Полетните тествания на прототипа на МБР се чакат в края на 2023 година, а първите 20 ракети ще бъдат ситуирани през 2029 година

Военновъздушните сили дават отговор и за към 200 тактически заряда с мощ от 0,3 до 50 килотона за бомбите B61-3 и B61-4. Сто от тях се съхраняват в шест бази в пет страни от НАТО - Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция. Останалите са ситуирани на територията на Съединени американски щати " за евентуално потребление от американски изтребители-бомбардировачи в поддръжка на съдружници отвън Европа, изключително в Североизточна Азия ", показват специалистите.

Около 300 бойни глави с мощ от 5 до 150 килотона са предопределени да бъдат доставяни до цели от стратегически бомбардировачи B-2A (20 самолета) и B-52H (87 самолета). Всеки B-2A може да носи до 16 нуклеарни бомби, а B-52H - до 20 крилати ракети с нуклеарен заряд. Други към 488 аварийни бойни глави за бомби и крилати ракети се съхраняват в хранилище покрай Албъкърки, Ню Мексико.

Военноморските сили разполагат с 14 стратегически подводници от клас Ohio, които носят до 20 балистични ракети Trident-2- осем в Тихия океан и шест в Атлантическия океан. Осем до 10 подводници непрекъснато патрулират в морето. Всяка ракета може да достави на задачата си осем бойни глави с мощ от 90 до 455 килотона, само че нормално носи четири до пет бойни глави. Според формалните данни, показани от Вашингтон, изпълняващ отговорностите си по Договора за редуциране и ограничение на стратегическите оръжия, подписан с Русия (СНВ, влезнал в действие през февруари 2011 г.), към септември 2021 година Съединени американски щати са имали 944 бойни глави на 221 оперативно ситуирани носители Trident-2.

Планира се на мястото на Ohio да бъдат издигнати 12 ракетоносача клас Columbia, настояват специалисти. Изпълнението на тази стратегия се прави оценка на 109,8 милиарда $. Първата такава подводница, която би трябвало да влезе в употреба през 2027 година, ще коства 15 милиарда $. Очаква се всички 12 нови подводници да бъдат разполагаем на Военноморски сили до 2042 година

Съответствие с Договора за СНВ

Кристенсен и Корда напомнят, че предходната година Съединени американски щати и Русия удължиха периода на деяние на Договора за СНВ с още пет години - до февруари 2026 година " От 2017 година насам Съединени американски щати не са понижили общия брой на стратегическите пускови установки. В момента те разполагат с 665 носителя и 1389 бойни глави, което е по-малко от рестриктивните мерки по контракта - 700 носителя и 1550 бойни глави. Съединени американски щати разполагат със 138 самолетоносача повече от Русия, което е забележителна разлика ", акцентират специалистите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР