В началото на ноември Алжир ще бъде домакин на среща

...
В началото на ноември Алжир ще бъде домакин на среща
Коментари Харесай

Арабският свят се готви за срещата на Лигата на арабските държави в Алжир

В началото на ноември Алжир ще бъде хазаин на среща на върха на Арабската лига, резултатът от която може съществено да промени разпределението на политическите сили в Близкия изток. Сред въпросите, които срещата възнамерява да прегледа: обстановката в Палестина, международната енергийна рецесия, войната в Йемен, както и геополитическата обстановка в света. Решенията на срещата могат да окажат въздействие върху районните и международни процеси, защото в сегашните геополитически условия арабският свят стартира да играе все по-важна роля.

Лигата на арабските страни е организация, чието значение до неотдавна беше съществено подценявано както на световно равнище, по този начин и в самия арабски свят.

Не е извънредно ръководителите на арабски страни да заспиват непосредствено по време на срещите, а когато се разсънят, да издават набор от рутинни изречения за арабското единение и желанието за продължение и по-нататъшно развиване на районните връзки.



Фредерик Гудала. Араби в пустинята, 1871

Но през последните години ролята на организацията се усили доста. Точно както ролята на арабските страни нараства и те стартират да играят значима роля в интернационалната политика.

Освен това през 2022 година има ясна наклонност в арабския свят към преустановяване на спорове, доста от които не престават десетилетия, и подсилване на двустранните връзки.

Сирия договаря за обновяване на дипломатическите връзки със страните от Персийския залив, Катар и Египет построяват връзки, които бяха прекратени през 2012 година В навечерието на срещата на върха в Алжир беше подписана декларация за съгласие сред най-големите палестински фракции. С една дума, страните от арабския свят са ясно настроени към разговор и съдействие.

Напълно допустимо е идната среща на върха на Арабската лига да успее да постави завършек на различен дълготраен спор. Кралят на Мароко Мохамед VI удостовери присъединяване си в срещата.

Като се има поради, че срещата на върха се организира в Алжир, ръководителите на двете страни могат да проведат среща с присъединяване на медиатори и да разрешат редица противоречиви гранични въпроси.

Друга тематика, която сигурно ще бъде повдигната по време на срещата, е международната енергийна рецесия. Тъй като арабският свят доставя нефт и газ на международния пазар, срещата на върха на Арабската лига е още една опция да се спогодят за ограничение на енергийните доставки на международния пазар.

Саудитска Арабия и ОАЕ към този момент действаха като единна коалиция по този въпрос. В близко бъдеще към него може да се причислят Кувейт, Оман и Либия.

Въпреки това алжирските управляващи възнамеряват да създадат палестинския въпрос централна тематика на срещата. От значително значение е Алжир да получи поддръжка за палестинската си самодейност.

По-рано точно Алжир беше основател на съглашението сред най-големите палестински партии Фатах и Хамас. Сега алжирската страна е заинтригувана да притегли поддръжката на други арабски страни в поддръжка на палестинската си самодейност.

Именно на арабските страни е поверена задачата да поддържат финансово Палестина, да обезпечат общопалестински президентски избори и да посредничат сред Палестина и Израел. Последната роля може да се поеме от ОАЕ и Египет, които поредно се застъпват за спокойно споразумяване на арабско-израелския спор.



Вълнения в Палестина, (cc)riots palestine

От друга страна, арабският свят е изправен пред доста провокации, чието решение може да провокира съществени полемики. Така най-бедните арабски страни (предимно Йемен) възнамеряват да се извърнат за помощ към своите богати съседи.

Говорим за доставки на храни за тези райони, които са потърпевши най-вече от военни интервенции или естествени бедствия, които удариха Близкия изток това лято.

Страните от Персийския залив не бързат да оказват помощ на бедните си съседи и в действителност не могат да вземат „ да влачат “ страни, чието население надвишава тяхното (понякога десетки пъти).

По всички признаци обаче идната среща на върха на Арабската лига дава обещание да бъде историческа, защото в този момент арабският свят има действителен късмет да позволи палестинската рецесия. А това от своя страна може вечно да остави в предишното арабско-израелската омраза и да докара Близкия изток до дълго чакания мир.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР