В началото на месец ноември се извършва сеитбата на домати

...
В началото на месец ноември се извършва сеитбата на домати
Коментари Харесай

Заложете зимните домати и краставици

В началото на месец ноември се прави сеитбата на домати и краставици за зимно оранжерийно произвеждане. Преди това торопочвената примес се обеззаразява с базамид гранулат, а семената се третират с 30% разтвор на перхидрол, който се разрежда с вода в съответствие 1:10. Семената се слагат в тензухени торбички и се потопяват в приготвения разтвор. Краставиците се киснат 20 минути, а доматите - 25. След процедурата семената се промиват с течаща вода в продължение на 30 минути, след което се просушават и са годни за сеитба. Сеитбената норма при доматите е към 30 г/дка и 4000 бр. растения на дка. При краставиците - към 50-60 г/дка и 2200 бр. растения за дка.

Работата продължава и на полето. Освободените от зеленчуците открити площи се почистват добре от растителни боклуци. След това се наторяват с оборски тор, фосфорни и калиеви торове преди дълбоката оран. При нужда почвата се обеззаразява с базамид гранулат против нематоди и плевелни семена, в доза 30-40 г на кв. м за по-леки почви и 45-50 г на кв. м за по-тежки. Препаратът се внася в навлажнена почва и се прави фрезоване.

След това почвата се валира и се покрива с пластмасово фолио. Базамид гранулатът се задържа в почвата до една седмица, след което фолиото се отстранява и почвата се обработва от 2 до 4 седмици след третирането, в случай че температурите са 5-10 градуса, а при по-високи - обработката е по-рано. На по този начин квалифицираната почва зимни култури може да се засаждат най-рано след 20 дни.

Специално в оранжериите до 1 декар се пръска с разтвор на формалин в централизация 1%, след което оборудването се затваря за 1-2 денонощия и се проветрява. За огромни оранжерии, на които проветрителната апаратура е в цялостна редовност, формалинът се внася в норма 60 л за 3000 куб. м въздушно пространство. За всеки литър формалин се прибавя по 100 г калиев перманганат. Задължително се работи със особено облекло и противогаз. Оранжерията незабавно се затваря за 1-2 денонощия, след което се проветрява.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР