Вероятно приживе човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко

...
Вероятно приживе човекът е страдал от гигантизъм или друго рядко
Коментари Харесай

Откриха останки в село Дебелт

Вероятно приживе индивидът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване

Останки на гигант бяха открити при избавителни разкопки на частен парцел в средецкото село Дебелт. Заради предстоящ градеж на къща там екип археолози, управителен от доцент доктор Иво Д. Чолаков и Красимира Костова, разкри и изследва 21 гроба; съгласно учените те са се натъкнали на периферията на Западния некропол (II – III век) на римската колония Деултум.

В най-интересния гроб № 10 е положен скелет с дължина 2,20 м, без блага. Около стъпалата са открити цинтове от обувките. Вероятно приживе индивидът е страдал от гигантизъм или друго рядко заболяване, само че това ще се посочи след идното костно проучване.

На антроположката доцент Виктория Русева ще бъдат предоставени и още най-малко два скелета – от Южния некропол на колонията, където същият екип разкри 30 гроба (II век сл. Хр.). В един от тях бяха открити скелетите на двама души, обърнати един към различен, като че ли са желали да останат дружно и след гибелта. Дали са били влюбени приживе, няма по какъв начин да се разбере, само че антропологичното проучване ще откри пола, възрастта и вероятно повода за гибелта на двойката. Интересен подробност е, че всеки от тях е бил заровен с една монета тъкмо под брадичката (Харонов обол).
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР