В началото на май Гърция и Турция откриват летния туристически

...
В началото на май Гърция и Турция откриват летния туристически
Коментари Харесай

Идва скъпото лято! Удар с цените в Гърция и Турция

В началото на май Гърция и Турция откриват летния туристически сезон с по-високи цени от предходната година. Туроператори обаче регистрират огромен интерес от страна на българите към ранни записвания за морска отмора в съседите в очакване за по-голямо повишаване в разгара на лятото., написа Флагман. 

И тази година по традиция хиляди българи всеобщо ще прекарат празничните дни към 1 и 6 май в Гърция. Натовареният трафик към южната ни съседка започна още от петък. Много семейства са събрали почивните дни с отпуски, с цел да открият летния сезон на Бяло море. Там в момента цените на нощувките във вили и хотели са около 50-60 евро. 
-->
За дейния сезон обаче курортите вдигат цените с 25-30%, по данни на туроператори. В Халкидики вили с две-три спални стартират от 200 евро на вечер. Ако са на първа линия и първокласни - цената може да е 2000 евро на вечер. Подобни са цените и в друга желана дестинация - Олимпийската ривиера.

" Хората избират независимо настаняване във вили и жилища. Но това не излиза по-евтино от проведени почивки ", разяснява по Нова тв туроператорът Георги Кунчев. Според него растежът на ранните записвания с 20% показва, че макар по-високите цени почивката в Гърция ще е много търсена това лято.

" Местата се пълнят 2-3 месеца напред. Освен Халкидики и Олимпийската ревиера има мощен интерес и към островите. Почивки на Корфу и Крит се продават доста добре. Дори и круизите из гръцките острови, където сумите са много по-високи, стават известни ", показва Кунчев. Цената на пет дневен круиз, който тръгва от Атина, стартира от 1600 лв. на човек.

За туристите, които възнамеряват да посетят Гърция в почивните дни, е значимо да имат поради, че на 1 май съвсем всичко е затворено. Заведенията обаче работят. Осен това по традиция Международният ден на труда в Гърция се отбелязва със стачка, коета визира всички типове превоз. Засега само самолетните връзки остават без смяна, ако авиодиспечерите не разгласят до понеделник прекъсване на работа. Ако желаете да пътувате до някой остров, е добре да се планува, че в понеделник няма да може да се пътува назад.

Турция

Значително по-скъпа ще излезе лятната почивката на българските туристи в Турция. " В момента приблизително хотелите са вдигнали цените с 15-20% и почивката в бюджетен хотел за 7 дни излиза сред 800 и 1200 лева Оттам нататък стартира да пораства съгласно категорията и интервала на настаняване ", уточни Джемал Лютфи, шеф на " Караджъ турс ". " До 50% се чака да скочат цените в пика на сезона. Вече има хотели, които за избрани интервали са запълнени. Колкото повече е търсенето, толкоз повече се подвига и цената ", казва Лютфи. 

Обезценката на турската лира в тази ситуация не помага доста за превозване на евтини летни ваканции. Причината е, че самият темперамент на ръководство на туристическите курорти и хотели в Търция. Те са благосъстоятелност на вложители и са преотдадени с дълготрайни контракти на компании, които да ги оперират. И не може да повече да натрупат загуби ", разяснява Румен Драганов от Центъра за разбори в туризма.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР