В началото на жътвата прогнозата е за много добра реколта

...
В началото на жътвата прогнозата е за много добра реколта
Коментари Харесай

Очаква се добра реколта на пшеницата

В началото на жътвата прогнозата е за доста добра годишна продукция от пшеница - над 5 млн. тона. Това заяви ръководителят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов след съвещание на Консултативния съвет по зърното, представен от Българска телеграфна агенция.

Ако няма нови естествени катаклизми, жътвата ще завърши до две-три седмици, предвиждат специалистите.

Вече падналите дъждове и градушки няма да окажат въздействие върху хлебния и зърнения баланс, увери министърът на земеделието Румен Порожанов. Той сподели, че стопаните, чиято годишна продукция е унищожена, ще бъдат подкрепени от бюджета. Вчера пред парламентарната земеделска комисия той беше съобщил, че напълно унищожени от градушките са 118 хиляди декара, засети с пшеница, слънчоглед, царевица и рапица.

Днес от думите му се разбра, че досега са постъпили 251 заявки за 158 хиляди декара.

Пшеницата ще бъде с отлични хлебопекарни качества, увери ръководителят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева.

Прибирането на ечемика съвсем завършва. Очаква се годишна продукция над 700 хиляди тона, с което потребностите на страната ще бъдат задоволени. Ще има и за експорт.

Според изпълнителния шеф на Софийската стокова борса Васил Симов началната цена на борсовия пазар за пшеницата през тази година ще е с към 7 - 8 $ над миналогодишната,.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР