Министерството на земеделието предлага промени в законодателството, с които забраната

...
Министерството на земеделието предлага промени в законодателството, с които забраната
Коментари Харесай

По искане на Брюксел забраната за покупка на земя от чужденци ще бъде отменена

Министерството на земеделието предлага промени в законодателството, с които възбраната за покупка на земя от чужденци да бъде напълно анулирана. Това заяви пред Би Ти Ви земеделският министър Румен Порожанов.

Сега чужденци могат да имат земеделска земя в България единствено в случай че записват комерсиално сдружение тук.

Министърът разясни, че повода за налагащата се смяна е процедура на Европейската комисия, която още при започване на 2016 година е предизвестила, че България е нарушила европейските правила.

Ако Народното събрание не се съобрази и не промени законодателството в духа на европейското, страната ще би трябвало да заплати еднократна първична санкция от 900 хиляди евро и лихви по 660 евро дневно, сподели Порожанов. Освен това глобата не е се постанова единствено един път, а може да се повтаря неведнъж.

Министърът сподели, че възбраната би трябвало да падне за всички чужденци, а освен за жителите на Европейски Съюз, само че е възможно да бъдат наложени други ограничаващи условия.

Сега в страната преобладаващият брой притежатели на аграрни зени са български жители, физически лица, сподели Порожанов. Той предвижда, че разхлабването на разпоредбите ще докара до увеличение на вложенията в селското стопанство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР