В началото на другия месец започваме със строителството по големия

...
В началото на другия месец започваме със строителството по големия
Коментари Харесай

Започва модернизация на спешната помощ

" В началото на другия месец започваме със строителството по огромния капиталов план за рационализация на незабавната помощ. Работата ще започва по друго време в обособените области, според от протичането на процедурите по Закон за обществените поръчки ".

Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов по време на постоянното общо заседание на Националното съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване (НСОМБАЛ).

По време на срещата ръководителят на сдружението и шеф на МБАЛ Сливен доктор Васислав Петров показа на здравния министър информация по отношение на медико-диагностичните и финансови индикатори на многопрофилните лечебни заведения за първото шестмесечие на годината, както и за приходите, получени от министерството и Националната здравноосигурителна каса.

" Ще продължим да вършим всичко, което зависи от нас в хода на пандемията, както по повод набиране на аварийни количества персонални защитни средства, по този начин и за обезпечаване на в допълнение финансиране. Знаете, че се усилиха средствата по всички клинични пътеки, през днешния ден на съвещание на Надзорния съвет на НЗОК се реши болничните предели на всички лечебни заведения да бъдат вдигнати с 10%, считано от 1 август. Освен това до края на годината са обезпечени спомагателните хонорари от 1000 лв. за работещите на първа линия. Успяхме да реализираме и единодушие за погашение на надлимитната активност на лечебните заведения за 2015 година и 2016 година ", уточни здравният министър.

" Проф. Ангелов е наясно какво би трябвало да прави един министър във връзка с лечебните заведения, и в частност на многопрофилните лечебни заведения. Показателен е обезпечения спомагателен финансов запас от 9,5 млн. лева за лечебни заведения, лекуващи пациенти с инфекциозни болести, в това число COVID-19 ", съобщи доктор Петров.

Като главен проблем за множеството лечебни заведения министър Ангелов уточни дефицита на фрагменти - както на млади експерти, по този начин и на експерти по здравни грижи. По отношение на медицинските сестри здравният министър напомни, че те към този момент имат правото да разкриват лични практики: " Това, което взаимно с НЗОК планираме, е практиките им да бъдат финансирани от НЗОК ".

По отношение кадровия запас на лечебните заведения здравният министър посочи, че сега Министерство на здравеопазването прави обширен разбор на потребностите по райони, на база който да бъде препоръчана дълготрайна държавна политика.

По време на форума здравният министър и шефовете на лечебните заведения разискаха още идното оповестяване тук-там за специализанти, лицензирането на лаборатории за проучване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19 на територията на лечебните заведения, готовността за работа в изискванията на коронавирусна зараза, в това число осигуреността с персонални защитни средства и всичко належащо.

Дискутирана беше и капиталовата стратегия на Министерството на здравеопазването - средствата за финансови разноски, и в частност финансовите разноски, които през идната година Министерство на здравеопазването може да обезпечи на регионалните лечебни заведения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР