В началото на 2024 г. Уолстрийт очаква още предизвикателства за

...
В началото на 2024 г. Уолстрийт очаква още предизвикателства за
Коментари Харесай

Какво се случва с цената на петрола

В началото на 2024 година Уолстрийт чака още провокации за пазарите на недопечен нефт
Петролът поевтинява с над 1%, откакто Саудитска Арабия понижи за февруари формалните си продажни цени за всички райони, което акцентира влошаващите се световни вероятности и надвива над опасенията по отношение на напрежението в Червено море и спиранията на петролните доставки в Либия, оповестява Блумбърг.

Към 08.30 часа българско време фючърсите на нефт Брент се намалява с 1,15% към 77,85 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт WTI – с 1,5% към 72,70 $ за барел.

Държавният производител Saudi Aramco намали водещата си цена на арабския лек недопечен нефт за Азия с повече от предстоящите 2 $ за барел  заради непрекъснатата уязвимост на международния петролен пазар.

В изказване, оповестено в неделя, компанията сподели, че ще понижи цените за Азия, крайбрежието на Персийския залив, Северозападна Европа и Средиземноморието с сред 1,5 и 2 $ за барел заради по-ниските цени на суровия нефт в международен мащаб и увеличеното произвеждане от страните отвън ОПЕК.

Поевтиняването на петрола се дължи на възходящите доставки отвън картела ОПЕК +  и опасенията, че растежът на потреблението ще се забави тази година, в това число и във водещия вносител Китай.

В началото на 2024 година Уолстрийт чака още провокации за пазарите на недопечен нефт, като огромните банки към този момент понижиха прогнозите си за тази година.

„ Прекъсванията в доставките и напрежението в Близкия изток не престават да оказват известна поддръжка “, означи пред Блумбърг Уорън Патерсън, началник на стратегическия отдел за суровинните пазари в ING Groep NV. „ Въпреки това, при неналичието на ескалация в Близкия изток, подозираме, че повишаването на петрола наподобява лимитирано, като се има поради много положителния баланс през първата половина на 2024 година “.

В Близкия изток транспортния колос „ Мерск “ (A.P. Moller-Maersk) ще продължи да отклонява своите корабите от Червено море след поредност от офанзиви от бунтовниците хути.

Експерт: Над 3 лв. за бензин и дизел след 1 март

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън предизвести, че войната сред Израел и „ Хамас “ може да прерасне в пълномащабен районен спор.

 

 istock
istock

 

В същото време Националната петролна корпорация на Либия разгласи форсмажорни условия в нефтеното находище Шарара след затварянето му от протестиращи. Затварянето на най-голямото находище в страната е спряло доставките до терминала Zawiya, уточни от държавната петролна корпорация.

 

pariteni.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР