В началото на 2020 година, когато пандемията Covid-19 скова света,

...
В началото на 2020 година, когато пандемията Covid-19 скова света,
Коментари Харесай

Хостингът: дискретният спасител в ерата на Covid |

В началото на 2020 година, когато пандемията Covid-19 скова света, магазините за „ несъществени ” артикули (всичко, което не е храна и стока от първа необходимост) бяха затворени. Внезапно се оказа, че да имаш онлайн бизнес не е „ дребно допълнение ” към главната активност. Напротив, това се оказа главният метод за предложение на артикули и услуги и сигурен източник на приходи.

Целият ИКТ бизнес се втурна да оказва помощ. Телекоми раздаваха безвъзмездни абонаменти за възпитаници и подвигнаха скоростите. Услугите за уеб-конференции „ отключиха ” абонаментите и даваха услугите си гратис. Оператори на платформи за видео и игри подариха доста безвъзмездни седмици и месеци на съществуващи и нови консуматори.

Това, което пропуснахме да видим, е какво направиха хостинг-доставчиците. Те ненадейно се оказаха претрупани с обгрижване на голям брой нови и съществуващи клиенти.

От една страна, потребителите, прекарващи доста повече време вкъщи и пред компютъра, започнаха да генерират и доста повече трафик. Това беше натоварване освен за интернет връзките им, само че и за сървърите на хостинг-фирмите, поддържащи уеб страниците.

В частност, феновете на игри и филми се оказаха огромно предизвикателство. Геймингът е ресурсоемко развлечение. Освен мощен компютър, то изисква и огромен, натоварен и праволинеен транспорт на данни. Това също натовари хостинг-доставчиците.

От друга страна, доста компании побързаха да развият уеб страниците си, да разпрострат нови услуги, да прибавят е-магазини.

Наред с това стартираха голям брой нови планове – от такива, които оказват помощ на хората да „ убиват времето ” по-лесно в изискванията на обществена изолираност, до такива, които координират действия по доброволческо обезпечаване на поддръжка за обществено слаби и други нуждаещи се.

Как реагираха хостинг-доставчиците

Всичко това падна на гърба на хостинг-компаниите. Реакцията на сектора беше повече от професионална. Много от компаниите предложиха изключителни, облекчени условия.

Така да вземем за пример, английската компания Visionsharp предложи по 3 месеца безвъзмезден хостинг за всички дребни и междинни компании, които имат уебсайт на WordPress. От управлението на компанията подчертаха, че дребният и междинният бизнес е най-потърпевш от блокадите поради пандемията и по тази причина се нуждае от специфична помощ. Безплатният хостинг не беше привързан с каквито и да било условия.



Натоварването на интернет по време на пандемията падна на гърба на хостинг-компаниите
(снимка: CC0 Public Domain)

Доставчикът от Съединени американски щати MITO Studios предложи безвъзмезден управляем уеб-хостинг за дребни компании със уеб сайтове на WordPress за времето на пандемията + 6 месеца. „ Не единствено ще поддържаме Вашия уебсайт гратис, само че и ще осигуряваме поддръжка за нещата „ под капака ”, обявиха от компанията и показаха, че нейният създател е човек с 15 години опит като уредник на сватбени тържества и събития – и като подобен доста добре схваща страданието на всички „ несъществени ” бизнеси.

У нас компанията предложи виртуални частни сървъри (VPS) на цени, сходни с тези на споделен хостинг. Това, съгласно компанията, стана допустимо с помощта на – платформа за ръководство от вида „ всичко в едно ”, създадена от NS1 особено за виртуални частни сървъри. Тя дава на потребителите елементарен за потребление интерфейс, който интегрира всички принадлежности, от които се нуждаят, с цел да управляват хостинг акаунта си и обвързваните с него услуги.

От значение е това, че като част от SPanel клиентите получават и – още една помощна стратегия, основана да помогне на потребителите да конфигурират WordPress за секунди и да ръководят инсталацията посредством подсъзнателен интерфейс, подчертаха експерти на компанията в на Scalahosting (международния бранд на NS1).

Друг образец е Асоциацията на центровете за данни на Африка, която реши да предложи безвъзмезден хостинг на 2U сървъри „ за приложения за битка с ковид ”. Много от членовете на обединяването предложиха евтини проекти за виртуални сървъри.

Бъдещето на хостинг услугите

Форсиран от корона-кризата, само че и миропомазан от внезапно случилата се цифровизация на бизнеса, хостинг-пазарът няма да отслабне в идните години, предвиждат пазарните експерти. Според разнообразни анализатори, браншът ще пораства приблизително с по към 18% в идващите няколко години.

За интервала до 2027 година хостинг-сегментът ще доближи размер от 220,4 милиарда $ при средногодишен ритъм на напредък от 18%, предвижда ReportLinker. Според SpendEdge, бизнесът с хостинг ще пораства с близо 15% средногодишно и ще доближи размер от 276,34 милиарда $.

На необикновен интерес ще се радва споделеният хостинг: там растежът ще е 20%. Според прогноза на MarketWatch от юни 2021 година, уебхостинг-услугите са пазар, който ще възлезе на 84 милиарда $ през 2021 година След това, до 2028 година той ще пораства приблизително с по 18% годишно. Накрая ще доближи размер от 267,1 милиарда $.

Предизвикателства

Заклещени в хватката на икономическата рецесия и изгледите за още „ талази ” на Covid, доставчиците не чакат нарасналите доходи да донесат автоматизирано и увеличени облаги.

Паралелно с това сигурността ще продължи да е „ изгаряща ” тематика. По-големият брой хора онлайн значи за хакерите повече евентуални цели. По-големият брой бизнеси в интернет също значи за хакерите повече апетитни хапки. Към това може да се добави „ преференциалната ” за хакерите суматоха от ковид – фактор, който се оказа решителен за триумфа на голям брой офанзиви от всевъзможен тип.

Хостинг-компаниите би трябвало да са съвършен бранител на потребителските уеб страници. Те би трябвало да бъдат в крайник с всички нови закани и да подсигуряват, че сървърите са конфигурирани по този начин, че да няма спирания, пробиви и обири на данни, набези със програмен продукт.

В това отношение NS1 акцентира, че пази потребителите на своите услуги със – вътрешна система за сигурност, която употребява изкуствен интелект, с цел да следи акаунта на потребителя в действително време и да блокира всички хакерски атаки, ориентирани към него.

Разцветът на облачните услуги също ще способства за усложняване на бизнес-средата. Това в допълнение ще „ вдигне летвата ” както към качеството на услугите, по този начин и към условията за гарантиране на сигурността на клиентите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР