В началото на 19 век мъж в Ирак е ударен

...
В началото на 19 век мъж в Ирак е ударен
Коментари Харесай

Единственият човек, убит от метеор

В началото на 19 век мъж в Ирак е ударен и погубен от астероид. Данните за събитието дават пред учените историята за евентуално най-ранният случай на гибел, породен от удара от астероид – и единствената такава гибел, за която знаем до момента.

Както написа Science Alert, група откриватели откриват голям брой ръкописи в Главната дирекция на държавните архиви на Президентството на Република Турция, хронизиращи гибелта на човек, погубен от падащ астероид.

Трите документа са написани на османски турски и датират от 19 век, по-точно от 22 август 1888 година Злощастният случай се случва на територията на днешния град Сулеймания, Ирак. Според архивните документи огнена топка високо в небето е видяна от поданици в близкия град към 8:30 ч., което допуска, че астероидът идва от югоизток.

 Sulaymaniyah1

Сулеймания, Ирак

Документите бяха разкрити и оценени от екип откриватели, управителен от Озан Унсалан, доцент в турския университет Еге. Описа в архивите е в сходство с други документирани събития на сходни метеоритни дъждове, при които обаче метеоритите нормално експлодират или изгарят преди да ударят Земята.

През 2013 година астероид в Челябинск избухва в атмосферата, причинявайки метеоритен дъжд, съдържащ огромни части, които доближават до 650 кг и въпреки всичко никой не е погубен. Всъщност всички пострадвания, получени от случая, са резултат от ударната вълна от детонацията, а не от падащите камъни.

Метеоритът в Челябинск

„ Поради обстоятелството, че тези документи са от публични източници на държавното управление и са написани от локалните управляващи, даже и самият гранд везир, ние нямаме никакво съмнение за тяхната действителност “, пишат откривателите в проучването, оповестено в списанието Meteoritics & Planetary Science, оповестена в края на април 2020 година

В допълнение към гибелта на жертвата на астероида, записите от метеоритния дъжд от 1888 година загатват и друга жертва, която – въпреки и оживяла след събитието – е ударена от падащите парчета и е парализирана. Османските документи също по този начин записват вреди по посевите, които евентуално са в следствие от ударната вълна.

Архивните документи са открити напълно неотдавна, след което са цифровизирани. Те са написани на остарял османски турски език, което ги прави мъчно за превод. Все още обаче има доста документи, с които екипът не е завършил.

Изследователите означават, че неналичието на доказателства за гибелта от удари от астероид през хода на историята може просто да се дължи на липса на изследвания върху такива значими документи, изключително на тези, които произлизат от неанглоезични култури.

Със идната си стъпка екипът се надява да открие отговор от султана по отношение на метеоритния дъжд, който съгласно тях съществува останалата част от нецифровизираните документи.

Относно астероидът в Челябинск: към 9:15 ч. локално време в небето над Челябинска и Свердловска области е видян яркосветещ падащ обект, който оставя дълга диря от пушек. Когато навлиза в атмосферата, той е видян чак в Казахстан. Посоката, от която идва астероидът, е юг-югоизток и се взривява в стратосферата над града като в процеса осветява мощно голяма повърхност. Минути по-късно ударна вълна раздрусва града и обитаемоте места в региона.

От случая са ранени минимум 1200 души като пострадванията са най-много от счупени стъкла поради ударната вълна. От потърпевшите най-малко 46 са признати в болница като двама са в тежко положение. Нанесени са и вреди на доста здания.

Първоначално е обявено, че част от астероида е паднала в слабонаселен регион на 80 километра от град Сатка, само че след това тази информация е опровергана. Мястото на удара по-късно е открито в замръзнало езеро на един километър от град Чебаркул. Друг откъс се разрушава покрай град Златоуст.

Руското Министерство на изключителните обстановки декларира, че ще обезщети всички поданици, потърпевши от явлението. След гърмежа локалната полиция е в нараснала подготвеност. Полицията е почнала интервенция „ Крепост “, целяща предпазването на засегнатите здания от мародери, а над 20000 чиновници от разнообразни служби са мобилизирани да оказват помощ в потърпевшите региони.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР