В МВнР днес се състоя редовен брифинг за представителите на

...
В МВнР днес се състоя редовен брифинг за представителите на
Коментари Харесай

Министър Милков представи актуална информация за работата на МВнР

В Министерство на външните работи през днешния ден се състоя постоянен брифинг за представителите на медиите, в който министърът на външните работи Николай Милков показа настояща информация, обвързвана с работата на ведомството.

Участници бяха също заместник-министърът и представител Костадин Коджабашев, ръководителят и заместник-председателят на Работна група „ Избори “ непрекъснатият секретар Иван Кондов и Калин Анастасов.

Министър Милков в детайли брифира медиите за осъществяваната от Министерство на външните работи съгласуваност за изборите за Народно заседание в чужбина – активност, която е огромна и трудоемка предвид на числения състав на министерство. Той напомни, че зад граница ще се гласоподава в 755 секции в 62 страни. По отношение на машинното гласоподаване беше посочено, че то е планувано в 300 секции – в 238 ще има по 2 машини, в 62 секции по 1 машина. Общо са превозени 538 машини, което е със 122 броя повече спрямо изборите през месец ноември 2021 година Зад граница са изпратени 755 комплекта изборни бумаги и материали с над 600 хиляди бюлетини, чието общо тегло е над 5 тона и половина. Те са разпределени по секциите в целия свят. В събота – 1 октомври, следва предаването им на секционните изборни комисии.

Министърът на външните работи означи, че през миналата седмица са  извършени образования за членове на СИК за командированите от ведомството лица. С решения на ЦИК са назначени членовете на секционните изборни комисии отвън страната – към 4 200 български жители, които са поръчител за законосъобразността на провежданите в чужбина избори. Сред тях има както представители на политическите партии и обединения, регистрирани за присъединяване в изборите, по този начин и членове на българските общности и организации в дадената страна, а на доста места – и представители на дипломатическите ни задачи.

Отбелязано беше също, че в Министерството на външните работи действа щаб, който е предназначен да следи и да преценя другите опасности, които могат да зародят до приключването на изборния развой. Николай Милков насочи признателност към всички чиновници, ангажирани с подготовката на вота зад граница, към ЦИК – за положителното съдействие, както и към българските общности зад граница, участващи в процеса.

Сред чисто външнополитическите акценти на брифинга беше плануваният от Европейски Съюз осми санкционен пакет против Руската федерация след оповестената частична готовност и плануваните „ референдуми “ за присъединение на отцепените и окупирани региони на Украйна към РФ.

Министър Милков уточни, че глобите са подбудени от това, че войната в Украйна навлиза в нова фаза. Според българския министър на външните работи, глобите би трябвало да засилят натиска върху Русия, само че и да избегнат или минимизират негативните резултати върху европейските стопански системи и жители.

Пред представителите на медиите Николай Милков още веднъж напомни позицията на Министерство на външните работи по отношение на общественото поругаване на българския народен химн по време на футболната среща сред националните тимове на България и Северна Македония в Скопие тази седмица. Представена беше и информация за произнесената условна присъда от шест месеца отнемане от независимост против жителя на РСМ Ламбе Алабаковски по отношение на палежа на Българския културен център „ Иван Михайлов “ в Битоля. Изразено бе мнението, че това е допустимо най-мекото наказване и не регистрира провокативната мотивация за закононарушението.

Министърът посочи, че в дъното на двете действия стои незаконна антибългарска ненавист, а методът, по който са третирани, изпраща обръщение към нас и то не е положително. Според него, това са опити за ерозиране на постигнатите договорености за отваряне  на пътя за договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз. 

Първият ни посланик изложи и подробна информация по отношение на присъединяване на българската държавна делегация в 77-ата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Той също по този начин отговори на голям брой журналистически въпроси.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР