В моята предишна област бях дипломат, един дипломат никога не

...
В моята предишна област бях дипломат, един дипломат никога не
Коментари Харесай

Военният министър: Дебатът за военна помощ за Украйна е закъснял, страна жертва трябва да бъде защитена

В моята предходна област бях посланик, един посланик в никакъв случай не може да кажа, че страна жертва не би трябвало да бъде предпазена. Това сподели министърът на защитата Драгомир Заков в предаването " Защо, господин министър? " по bTV в отговор на въпроса по какъв начин би посъветвал да гласоподават депутатите от " Продължаваме промяната " по отношение на даването на военна помощ на Украйна.

Очаква се идната седмица Народното събрание да гласоподава предлагането на " Демократична България " страната ни да изпрати и военна помощ на Киев. Заков посочи, че досега никой не е желал неговото мнение по въпроса. Той подсети, че сме парламентарна република и сходно решение е в ръцете на народните представители. Според него сходен спор в Народното събрание е малко просрочен.

Има ли какво да дадем на Украйна?
По думите на Заков сега България може да даде единствено годни муниции на Украйна. " България не може да даде този необикновен тип съоръжение, от което има нужда Украйна, да вземем за пример самолети и противовъздушни системи и така нататък Става дума за доста характерно съоръжение. Това характерно съоръжение ние не можем да го предоставим в действителност какво можем? ", посочи министърът.

Той разгласи още, че Министерството на защитата към този момент е задвижило процедура по даване на каски и бронежилетки за популацията на Украйна. Процесът е почнал преди апела на президента Румен Радев за такава помощ.

Може ли България да пази небето си сама
В момента България може да пази въздушното си пространство благодарение на своите съдружници, безапелационен е военният министър. " Става въпрос за решение от 2014 година от срещата на върха на НАТО в Уелс. Още тогава беше взето решение да се усили небето на съдружниците от източния фланг. Това, което виждаме сега, е в осъществяване на тези решения ", изясни Заков.

Кога ще получим от Съединени американски щати изтребители F-16
Първите самолети от поръчаните от Съединени американски щати изтребители F-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 година, разгласи министърът на защитата. По негова информация сме платили всичко по тази договорка, само че обезщетение за забавянето на доставките няма да има. " Компенсация може да има при положение на несъблюдение на контракта. В случая се касае за форсмажор ", изясни министърът.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР