В мотивите се посочва, че е налице необходимост от възобновяване

...
В мотивите се посочва, че е налице необходимост от възобновяване
Коментари Харесай

ВКС възобнови делото за убийството на Михаил Стоянов в Борисовата градина

В претекстовете се показва, че е налице нужда от обновяване на производството, анулация на постановеното решение и връщане на делото за ново разглеждане на тази инстанция, която да установи и извърши оценка на тежестта на дискриминационните претекстове за осъществяване на закононарушението, както и на смисъла им за установяване на наказванията на двамата наказани.

 

„ Върховният касационен съд в актуалното произвеждане не показва мнение по отношение на размера на наказванията, наложени на подсъдимите, тъй като основанието за връщане се свързва с активността по разбор на събитията “, означават висшите съдии.

 

Делото е формирано по искане от основния прокурор за обновяване на наказателното произвеждане против Александър и Радослав, въз основа на решението на Европейски съд по правата на човека по делото „ Стоянова с/у България “. С него е установено нарушаване от Европейска конвенция за правата на човека, което се показва в това, че при установяване на наказванията не е регистрирано като отегчаващо отговорността събитие осъществяването на убийството на Михаил по хомофобски подбуди.

 

С присъда от 2016 година на Софийски градски съд Александър и Радослав са приети за отговорни в съучастничество като съизвършители съзнателно умъртвили Михаил Стоянов - по изключително непосилен метод за убития.

 

На Александър е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за 13 години, а на Радослав, към оня миг малолетен, е наложено наказване „ отнемане от независимост “ за 4 години и 10 месеца.

 

С решение от 2017 година на САС присъдата е променена, като са увеличени размерите на наказването „ отнемане от независимост “ – на Александър на 15 години, а на Радослав на 6 години.

 

През 2018 година Върховен касационен съд взема решение да промени решението на въззивния съд - наказванията са понижени на „ отнемане от независимост “ за период от 10 години за Александър и „ отнемане от независимост “ за период от 4 години и 6 месеца за Радослав.

 

„ Основният акцент, изводим от решението на Европейски съд по правата на човека, е използването на генерална мярка за въвеждане на хомофобските подбуди като квалифициращо събитие при подтиснически действия, което явно е в пълномощията на българския парламент.
Съвсем ясно е, че е отправена рецензия и към националните съдилища, които не са положили задоволително старания да изпълнят задължението си да реагират по подобаващ метод на набези, стимулирани от хомофобски подбуди “, се споделя още в претекстовете на решението на Върховен касационен съд.

 

Според висшите съдии в светлината на отсъстваща законодателна уредба Софийски градски съд и САС са отчели официално хомофобските подбуди като отегчаващо събитие, без обаче да пояснят каква тежест им придават, а Върховен касационен съд въобще не ги е загатнал и съобразил при преценката за справедливостта на наложените санкции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР