Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането

...
Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането
Коментари Харесай

Посланикът на Грузия във Франция подаде оставка заради проектозак...

Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на непознато въздействие, ще отклони Тбилиси от пътя към европейска интеграция, уточни посланикът Гоча Джавахишвили. " Сегашното напрежение и климатът, подбудени от актуализирания проектозакон в връзките ни с нашите задгранични другари и сътрудници, вършат моята задача извънредно сложна ", означи той в обществените мрежи.

 

В Грузия бяха проведени всеобщи демонстрации против законопроекта, чиито съперници го считат за властнически и въодушевен от признати в Русия закони.

Посланик Джавахишвили разяснява, че не познава персонално грузински чиновници или дипломати, " намерено проруски настроени ", само че проектозаконът " може да е някаква тактичност за реализиране на избрана цел ".

 

„ Вече не виждам ролята и ресурсите си в тази посока: напредване към Европа “, безапелационен бе той.

 

В средата на април в Тбилиси избухнаха улични митинги, откакто ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ разгласи проектите си още веднъж да внесе в Народното събрание законопроекта за задграничните сътрудници, от който се отхвърли предходната година след всеобщи митинги. Протестиращите се събираха съвсем всяка вечер в Тбилиси, с цел да изразят несъгласието си със законопроекта и бяха посрещани от полицията с водни струи, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Десетки стачкуващи бяха задържани, а над 10 – признати в болница.

Грузинското държавно управление твърди, че законът е нужен, с цел да се подсигурява, че задграничното финансиране на Неправителствени организации е транспарантно. Очаква се законодателите да гласоподават и на трето четене законопроекта в понеделник.

 

Днес грузинското вътрешно министерство осведоми, че е арестувало шестима души за нахлуване над служители на реда и нанасяне на вреди по време на предходни митинги.

Европейски Съюз осъди законопроекта и разясни, че приемането му може да заплаши кандидатурата на Грузия за присъединение към блока. Специалният представител на Европейски Съюз за Южен Кавказ Товио Клаар означи през днешния ден, че " сърцето му се свива " от обстановката в Грузия.

 

" Предполага се, че връзките ни се основават на споделени полезности и на поддръжка за мощно гражданско общество, в което описите с " врагове на народа " и анонимните телефонни позвънявания нямат място ", безапелационен бе той в " Екс ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР